Mitä mieltä nurmijärveläiset seurakuntavaaliehdokkaat ovat samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä?
Seurakuntavaalit kolkuttavat ovella. Ennakkoäänestys on 8.–12. marraskuuta, varsinainen äänestyspäivä on 20. marraskuuta. Ehdokkaat ovat vastanneet seurakuntavaalien omaan vaalikoneeseen, josta selviää muun muassa heidän kantansa samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen.
Muun muassa Juuso Jaakola-Siimes (kesk.), Päivi Toivomäki (kesk.) ja Harri Lepolahti (sd.) ovat sitä mieltä, että kirkollinen vihkiminen kuuluu kaikille sukupuoleen katsomatta.
Seppo Ahonen (kok.) on jokseenkin samaa mieltä. Hän kommentoi asiaa näin.
– Kysymys on kokonaiskirkon kannalta tärkeä, mutta nyt jo jälkijättöinen. Kirkkomme tilat ovat jo auki samaa sukupuolta oleville pareille ja papit vihkivät heitä ympäri Suomen. Juna on jo mennyt tämän jo käytännössä toteutuvan ja hyväksytyn tosiasian osalta. Asia on kokonaiskirkon kannalta huolestuttava, kirkon työntekijöille kovin raskas ja kuluttava sekä seurakuntalaisia erottava ja hämmentävä, hän kirjoittaa.
Kristillisten arvojen puolesta -niminen ryhmä koostuu lestadiolaisista, jotka kaikki kieltäisivät samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen. Ryhmässä on yhteensä kahdeksan ehdokasta. Heistä Matti Häkli kirjoittaa, ettei Pyhän raamatun vastaista toimintaa tule soveltaa seurakunnassa.
– Miksi kirkon tulisi tehdä jotain Raamattua vastaan, vain miellyttääkseen ihmistä? Kirkko voisi tarjota esimerkiksi siunaamistilaisuuden, mutta avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto Jumalan edessä, kirjoittaa puolestaan Tommi Karttunen.
Sirpa Sorvali kommentoi asiaa näin:
Olemme kaikki yhtä arvokkaita.
– Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, sitä kuuluisi kunnioittaa siinä määrin, että kirkossa ei samaa sukupuolta olevia pareja kuuluisi vihkiä.
Samoilla linjoilla on Hannu Lakee (ps.), joka kirjoittaa vaalikoneessa seuraavasti.
– Ei tule vihkiä tässä vaiheessa. Parien puolesta voidaan rukoilla ym. ja kirkko on avoinna kaikille Jumalan lapsille. Toisaalta kirkkoa on syytetty liiasta miellyttämisen halusta, mikä on edistänyt osaltaan eroamisia kirkosta ja tilanne jatkuu edelleen.
Täysin eri mieltä väittämän kanssa on myös Ina Kuula (kd.). Hän kirjoittaa vaalikoneessa näin:
– On itsestään selvää, että kristinuskon mukaan kaikki ovat samanarvoisia ja yhdenvertaisia, eikä ketään saa syrjiä. Jos tällä taas tarkoitetaan avioliittokysymystä, on selvää, että kirkon ja Raamatun mukaan avioliittoon voidaan vihkiä keskenään vain nainen ja mies. Ihmiset eivät ole eriarvoisia, mutta asiat ovat.
– Kirkko on tasa-arvoinen. Kaikki saavat tulla kirkkoon, ja kaikkia voidaan yksilöllisesti siunata, Kuula kirjoittaa.
Vihreiden Leni Niinimäki on kirkollisen vihkimisen puolella.
– Me olemme kaikki yhtä arvokkaita ja ansaitsemme seurakuntalaisina yhdenvertaisen kohtelun. Raamatun oppien mukaan olemme kaikki Jumalan luomia. Minun Jumalani haluaa kohdella kaikkia luomiaan yksilöitä samalla tavoin.
Keskustan Hannu Kalliokoski ei halua samaa sukupuolta oleville kirkollista vihkimistä.
– Raamatun opetuksen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.
Jaakko Pavas (vas.) on eri mieltä Kalliokosken kanssa.
– Ensimmäinen kysymys, missä mammona ei ole selkeästi toisella puolella. Tässä asiassa en ole koskaan oikein ymmärtänyt, mitä siellä toisella puolella on. Kirkon pitäisi levittää rakkauden sanomaa, ei toimia rakkauspoliisina, hän kirjoittaa.
Vaalikoneeseen vastasi 67 nurmijärveläistä ehdokasta. Heistä 33 hyväksyy samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen, 18 ei. Katso ehdokaiden vastauksia netissä: seurakuntavaalit.fi/vaalikone.