Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kunhan lopetetaan tämä älyttömyys" – Kesäaika vai talviaika pysyväksi? Katso, oletko samaa mieltä kuin lukijoiden enemmistö

Kellonajan siirtelylle ei ole näköpiirissä loppua, mutta suomalaisten mielestä saisi jo tulla. Tämän voi päätellä Etelä-Suomen Median lukijakyselyn vastauksista.

Vaikka kysely ei ole koko väestöä edustava otos, 1 350 lukijan vastauksista voinee kuitenkin päätellä ainakin sen, että suurin osa haluaa eroon kellonaikojen vaihtelusta. Vain 50 lukijaa eli 3,7 prosenttia piti nykyistä käytäntöä hyvänä jatkossakin.

– Olen aamuvirkku, mutta kesäaikakin käy, kunhan lopetetaan tämä älyttömyys. Muuten se on normaaliaika, ei talviaika, kommentoi eräs lukija, joka kuitenkin kannattaa enemmän talviaikaa eli normaaliaikaa.

Moni muukin vastaaja korostaa, että loppujen lopuksi kumpi tahansa kävisi, kunhan siirtely vain loppuisi.

Loppuuko kellojen siirtely koskaan? Tässä vaiheessa EU:n aikahanke nyt on – Vastaa kyselyyn: kumman haluaisit pysyväksi ajaksi?

Kumpikaan aika ei saanut yli 50:tä prosenttia äänistä, mutta hienoiseen voittoon ylsi kesäaika, jota äänesti 674 lukijaa (49,9 prosenttia). Talviajalle äänensä antoi 626 lukijaa (46,4 prosenttia).

– Talvella on pimeää, oli kellonaika mikä hyvänsä! Kesällä on ihanaa, kun on valoisaa vaikka kello on jo lähes yö, vastaavasti näillä leveysasteilla aamulla on jo valoisaa hyvin varhain, perustelee eräs ikuisen kesäajan kannattaja.

Valtaosa pysyvän kesäajan kannattajista perustelee kantaansa samaan tapaan.

– Olisi mukavaa, että talvellakin voisi töiden jälkeen iltapäivällä edes hetken ulkoilla niin, että ulkona olisi valoa. Emme enää elä yhteiskuntana sen mukaan, milloin lehmät pitää lypsää. Päivät talvella ovat joka tapauksessa niin lyhyitä, että keinovaloihin pitää luottaa suurimman osan ajasta, joten luonnollinen kierto ei kuitenkaan toteutuisi. Siksi nuo valoisat iltapäivät toisivat edes jotain lohtua. Nykyisellään talviaika tarkoittaa sitä, ettei 8–16 töissä oleva näe päivänvaloa missään vaiheessa päivää.

– Etelässä talviaika vie 200 tuntia valoista aikaa iltapäivästä. Kesäaika toisi valoa.

– Valoisat illat ovat paljon tärkeämpiä kuin valoisat aamut! Sitä jaksaa tehdä, urheilla, olla sosiaalinen niin paljon enemmän kun on valoa vielä töiden jälkeenkin. Ihmiset jotka kannattavat talviaikaa, eivät tajua että jo elokuussa illat olisivat aikaisin hämäriä. Kesä loppuisi lyhyeen!

Talviajan kannattajista moni perustelee kantaansa sillä, että kyseessä on aito ja alkuperäinen Suomen aika.

– Talviaika on se oikea aika. Kesäaika tuli aikoinaan sotkemaan talviaikaa, eikä päinvastoin.

Moni protestoikin kysymyksenasettelua, sillä virallisesti puhutaan kesäajasta ja normaaliajasta.

– Kysymys on jo sinällään virheellinen, sillä ei ole olemassakaan mitään "talviaikaa". Se on normaaliaika, sama joka on ollut aina käytössä vuoteen 1981 asti jolloin otettiin käyttöön epänormaali, luonnoton ja terveydellekin haitallinen kesäaika. Kesäaika on se ongelma, josta pitäisi päästä viimeinkin eroon.

Jotkut mainitsevat, että normaaliaika asettaa päivän valoisimman hetken puolille päivin. Myös terveyssyyt mainitaan.

Osa ihmisistä myös toivoo valoa ensisijaisesti talven aamuihin.

– Kamalaa, jos talviaamut ovat pimeitä aamupäivään asti.

– Jos herää kuudelta ja työt alkaa seitsemältä niin joulu-tammikuussa aurinko nousee vasta lähempänä lounasaikaa klo 11.00. Periaatteessa ihan sama kun marras-tammikuu on yhtä hämärää kuitenkin, mutta psyykelle valoisampi aamu on parempi. Jos aikojen siirtely jatkuu niin kellojen siirto pitäisi tehdä heti lokakuun alussa eikä lopussa, koska silloin siitä ei ole enää mitään hyötyä mihinkään suuntaan.

– 100 ylimääräistä jäätävää aamua pimiässä, keväisin etenkin.

Joka kuudes autoilija noudattaa tätä karmeaa tapaa – seurauksena voi olla kuolonkolari