Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhan seurakuntatalon paikalle Kirkonkylälle puisto – keskeisenä elementtinä nurmijärveläisen Raimo Jaatisen suunnittelema ja valmistama veistos

Vanhan seurakuntatalon tontille Aleksis Kiven tien ja Keskustien kulmaan Nurmijärven kirkonkylälle rakennetaan tulevan kevään ja kesän aikana puisto. Puiston keskeinen elementti tulee olemaan veistos, joka kuvastaa vanhan seurakuntatalon historiaa ja palvelua seurakunnan toiminnassa.

Veistoksen suunnittelee ja valmistaa nurmijärveläinen taiteilija Raimo Jaatinen. Teoksen materiaalina on kivi, Mäntsälän punainen, ja sen korkeus on noin 2,5 metriä ja leveys noin 1,2 metriä.

Veistos valaistaan ja alueen poikki tulee kulkemaan kivituhkapintainen käytävä, jonka varrella veistoksen läheisyydessä on puistonpenkkejä. Alueelle tulee myös sanallista informaatiota paikalla olleesta seurakuntatalosta ja siihen liittyneestä seurakuntaelämästä.

Näkyvin maanmuokkaus alueella tulee olemaan kallioleikkauksen edustan täyttö luiskaksi, jolloin sen päällä oleva metalliaita voidaan poistaa. Luiskaan istutetaan matalia havupensasryhmiä ja pari havupuuta.

Puistoon istutetaan myös omena- ja kirsikkapuita sekä marjapensaita, matalahkoja lehtipuita, pari pensasryhmää ja perennaryhmä. Osaan aluetta jää kalliopintaa näkyviin, muu vapaa alue saa nurmipinnan.

Vihertöiden on tarkoitus valmistua kesän 2023 aikana ja veistos asennetaan paikalleen loppukesällä.

Nurmijärven seurakunnan kirkkoneuvosto hyväksyi alueen maisemointisuunnitelman kokouksessaan 4. lokakuuta.

Vanha seurakuntatalo purettiin toukokuussa 2021. Purkamista edelsi usean vuoden ajan kestänyt kiistely. Nurmijärven kunnan asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta antoi huhtikuussa 2019 seurakunnalle poikkeusluvan suojellun rakennuksen purkamiseen. Sen jälkeen kuntalainen valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen lokakuussa 2019.

Tämän jälkeen hallinto-oikeuden päätöksestä valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus päätti kuitenkin marraskuussa 2020 jättää valituksen tutkimatta, koska se ei ollut saapunut määräajassa.

Vuonna 1923 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Yrjö Sadeniemi. Rakennus suunniteltiin alunperin rukoushuoneeksi. Rakennus toimi seurakuntatalona 1940-luvulta 1980-luvulle, jolloin uusi seurakuntatalo valmistui. Kokonaisuudessaan talon käyttö loppui vuonna 1997.

Korjaus 3.11.22 klo 9: Vanhan seurakuntatalon purkuvuosi korjattu.