Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olohuone-vapaaehtoinen Leena Kaarni: ”Pelkkä mukanaolo antaa iloa”

– Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja musiikki ja laulu ovat tärkeitä asioita minulle. Musiikki tuo iloa ja riemua elämään ja samalla kohtaan ikäisiäni ja vanhempia henkilöitä. He saattavat jopa muistaa vanhempani, ja se yhdistää ja tekee vuorovaikutuksen syvemmäksi, kertoo Olohuonetoiminnan musiikkiryhmää vapaaehtoisena vetävä Leena Kaarni.

Musiikkiryhmä kokoontuu kerran viikossa Heikkarissa Kirkonkylällä, ja Kaarni toimii sen vetäjänä vuoroviikoin Hannele Lappalaisen kanssa. Vapaaehtoistyö ikäihmisille suunnatussa toiminnassa käynnistyi elokuussa, jolloin Olohuone avautui.

Vapaaehtoisena Kaarnilla on kuitenkin takanaan pidempi taipale. Hän ryhtyi vetämään Nurmijärven seurakunnan lauluryhmiä jäätyään vuonna 2005 eläkkeelle, ja vetää niitä edelleen. Kun Olohuonetoiminta ja vapaaehtoistoiminta seurakunnassa lasketaan yhteen, Kaarnilla on viikoittain kaksi tai kolme ryhmää vedettävänään. Olohuoneen musiikkiryhmään osallistuu 8–14 henkeä ja lisääkin mahtuisi.

Lauluohjelmat Kaarni laatii vuodenaikojen ja teemojen mukaan. Tänä syksynä on laulettu paljon maakuntalauluja.

– Kun olin itse kansakoulussa, meille opetettiin ainakin oman maakunnan maakuntalaulu, Kaarni muistelee.

Ikäihmiset kaipaavat myös kansanlauluja ja virsiä laulettavakseen.

– Musiikkiryhmässä siirretään lauluihin liittyviä muistoja ryhmälle. Se on sitä aktiivista muistelua, joka on hirmu tärkeää.

Leena Kaarni kehottaa ikäihmisiä tulemaan rohkeasti mukaan musiikkiryhmään.

– Moni ikäihminen sanoo, ettei ole lauluääntä. Esille nousevat kouluajan kokemukset, jolloin musiikinopetus oli aivan erilaista kuin tänä päivänä. Ryhmässä ei vaadita suorituksia, eikä siellä tarvitse laulaa ääneen. Pelkkä mukana oleminen antaa iloa.

Kaarni kiittelee Olohuone-hanketta.

– Hienoa että tällaista järjestetään. On paljon ikäihmisiä, joilla ei ole päivittäistä toimintaa. Tässä hankkeessa on monenlaista toimintaa, joten luulisi että jokaiselle löytyy jotakin. Lisäksi tänne Heikkariin on helppo tulla, kun ei ole portaita eikä muita esteitä.

Olohuonetoiminta on suunnattu ikääntyneille henkilöille, joiden toimintakyky on niin hyvä, että he pystyvät tulemaan tilaisuuksiin omin avuin tai avustajan kanssa. Kyse on yhteistoimintahankkeesta, jossa Nurmijärvellä ovat mukana muun muassa kunta ja seurakunta, Nurmijärven Onnenkimpale ry, Keusote sekä suuri määrä yhdistyksiä.

Toiminta muodostuu hankkeen koordinaattorin Krista Kukkin mukaan säännöllisen toimintakalenterin ympärille. Toimintaryhmiä on maanantaista keskiviikkoon, ja niitä vetävät koulutetut vapaaehtoiset.

– Seurakunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Mari Hämäläisellä on iso vapaaehtoisten rinki, jonka kautta on selvinnyt, kenellä vapaaehtoisella on minkäkinlaista osaamista, Kukk kertoo.

Suositun musiikkiryhmän lisäksi tarjolla on myös kaksi kädentaitoryhmää, Nurmijärven kunnan liikunnanohjaajan vetämä tuolijumppa sekä Nurmijärven Opiston seniorimuskari. Noin joka toinen viikko saunotaan Saunaklubissa. Lisäksi järjestetään yksittäisiä tapahtumia, joista esimerkiksi karaoke on osoittautunut suosituksi. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua, vaan niihin voi osallistua oman kiinnostuksen ja aikataulujen mukaan.