Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eniten onnettomuuksia perjantaisin ja toukokuussa – kuolemaan johtaneita viime vuonna neljä

Suurin osa tapahtuu maanteillä hyvässä säässä. Vuonna 2021 sattui yksi onnettomuus enemmän kuin 2020.

Nurmijärven kunnassa on laadittu onnettomuustilastoraportti täällä tapahtuneista tieliikenneonnettomuuksista vuodelta 2021. Onnettomuustilastot perustuvat poliisin raportoimiin tieliikenneonnettomuuksiin.

– Kysymyksessä on Destian ylläpitämä iLiitu-järjestelmä, johon kerätään poliisin tietoon tulleet liikenneonnettomuudet valtakunnallisesti. Lisäksi raportista saa tiedot jäsenkuntien esimerkiksi Nurmijärven kunnan alueella tapahtuneista, poliisin tietoon tulleista liikenneonnettomuuksista. Valtakunnallisesti on määritelty tavoitteet henkilövahinkoihin johtaneiden onnettomuuksien vähenemisestä. Turvallisen ja kestävän liikkumisen suunnitelmaan on kirjattu, että kukaan ei kuole tai loukkaannu vakavasti Nurmijärvellä liikenteessä, Nurmijäven kunnan liikenneinsinööri Pia Korteniemi sanoo.

Tieliikenneonnettomuuksia Nurmijärvellä tapahtui viime vuonna yhteensä 68, joissa loukkaantui 33 henkilöä, kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli neljä. Yksi kuolemantapaus tapahtui katuverkolla, Toukolantiellä Rajamäellä. Heistä kolme henkilöä kuoli maantieverkolla – kaksi kantatiellä 45 ja yksi valtatien 25-Korventien risteyksessä. Kaikki viime vuonna sattuneet onnettomuudet tapahtuivat pääsääntöisesti hyvissä olosuhteissa. Yhdessätoista onnettomuudessa joku osallisista oli alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Tietoja käsitellään liikenneturvallisuustyöryhmässä ja päätöksenteossa. Tietoja hyödynnetään, kun suunnitellaan tulevia liikenneturvallisuuden parantamiskohteita sekä liikenneturvallisuuteen liittyvää viestintää ja muita toimenpiteitä.

On tärkeää seurata tilastoja.

Onnettomuuksista 21 % tapahtui katuverkolla ja 75 % maanteillä. Eniten onnettomuuksia tapahtui toukokuussa ja perjantaipäivinä. Onnettomuushetkellä sääolosuhteet olivat pääsääntöisesti hyvät, 82 % onnettomuuksista sää oli kirkas tai pilvipoutainen ja tienpinta oli paljas ja kuiva 57 % tapauksessa.

Jalankulku-, polkupyörä- ja mopo-onnettomuuksia oli 10 % kaikista onnettomuuksista. Henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia oli kuusi, joista jalankulkijoille tapahtui yksi, polkupyöräilijöille kaksi ja mopoilijoille kolme. Todellisuudessa polkupyörä- ja mopo-onnettomuuksia tapahtuu enemmän, mutta poliisia ei aina kutsuta paikalle, joten nämä onnettomuudet eivät tilastoidu poliisin järjestelmään.

– On tärkeää seurata liikenneonnettomuustilastoja, jotta nähdään muun muassa, miten vaikuttavia ovat infraan tehdyt liikenneturvallisuuden parantamishankkeet sekä liikenneturvallisuuteen liittyvä viestintä ja muut liikenneturvallisuutta edistävät toimenpiteet, Korteniemi sanoo.

Nurmijärven kunta on ollut jäsenenä iLIITU-järjestelmässä vuodesta 2010 alkaen.

Eläinonnettomuuksia on poliisin virallisen tilaston mukaan tapahtunut Nurmijärvellä vuonna 2021 yksi eikä se johtanut henkilövahinkoihin. Todellisuudessa peura- ja hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu enemmän kuin mitä poliisin tilastot kertovat, sillä poliisi ei välttämättä käy onnettomuuspaikalla, jos henkilövahinkoja ei ole tullut.

Riistakeskuksen mukaan Nurmijärvellä tapahtui vuonna 2021 eläinonnettomuuksia 217. Niistä neljä oli hirvionnettomuutta, 116 valkohäntäpeura-, 95 metsäkauris- ja kaksi kuusipeuraonnettomuutta.

Onnettomuudet aiheuttavat inhimillisten kärsimysten lisäksi taloudellisia menetyksiä. Suomessa käytössä olevan onnettomuuskustannusmallin mukaan liikenneonnettomuuksien yksikkökustannukset ovat henkilövahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa noin 308 800 euroa ja omaisuusvahinkoon johtaneissa noin 2 200 euroa.

Kuntien maksettavaksi onnettomuuskustannuksista kohdistuu noin 15–20 % muun muassa pelastus-, terveys- ja sosiaalitoimen menoina aikaisempien tutkimusten mukaan. – Nurmijärven kunnan alueella tapahtuneet onnettomuudet maksoivat vuonna 2021 noin 7,8 miljoonaa euroa, josta kunnalle kohdistuvien kustannusten osuus on noin 1,5 miljoonaa euroa, Korteniemi sanoo.