Teilinummelle Nurmijärven Nukariin on valmistumassa tekopohjavesilaitos, joka pystyy tuottamaan kaiken sen juomavesimäärän, jota Nurmijärvellä käytetään.
– Vedenkulutus Nurmijärvellä on tällä hetkellä vajaa 7 000 kuutiometriä vuorokaudessa. Teilinummen kapasiteetti on 8 500 kuutiometriä vuorokaudessa siinä vaiheessa, kun tuleva laitos käy täysillä. Sitä ei kuitenkaan oteta heti täysillä tuotantoon, vaan pikkuhiljaa vaiheittain tarpeen mukaan, kertoo käyttöpäällikkö Matias Niemi Nurmijärven Vesi -liikelaitoksesta.
Hän toteaa, että tulevaisuudessakaan ei ole tarkoitus olla vain yhden laitoksen varassa, vaan huoltovarmuuden vuoksi myös muualla olevat laitokset pysyvät käytössä.
Päijänteeltä Helsingin seudulle raakavettä johtava Päijännetunneli sijaitsee Nurmijärven rajalla.
Nurmijärvi on ollut alusta lähtien osakkaana tunneliyhtiössä, mutta vasta Teilinummen hankkeen myötä alkaa Päijänteen veden hyödyntäminen.
Teilinummen harjulta on pääosa sorasta otettu rakennusaineiksi vuosikymmenten varrella.
– Nyt nämä käytetyt soranottoalueet saadaan tavallaan uusiokäyttöön.
Kalsiumpitoisuus tulee Kirkonkylällä ja Klaukkalassa alenemaan merkittävästi.
– Ratkaisua on mietitty pitkään Nurmijärvellä, sanoo Niemi.
Lupaprosessit ovat vieneet oman aikansa. Lisäksi oli tehtävä koeimeytyksiä. Niitä tehtiin parin vuoden ajan 2018-2020.
– Silloin todettiin, että vesi imeytyy hyvin ja pohjavesialueella tapahtuu se viimeinen parannus vedenlaatuun, mitä tarvitaan, sillä Päijännevesi on tosi puhdasta.
Onnistuneiden imeytyskokeilujen jälkeen haettiin Etelä-Suomen aluehallintovirastolta vesilupa, joka oikeuttaa nyt aloittamaan tekopohjaveden tuotannon.
– Teilinummella on jo olemassa oleva lupa ottaa luonnon pohjavettä, mutta sen lisäksi pohjaveden määrää lisätään jatkossa imeyttämällä pohjavesialueelle Päijännetunnelista tulevaa vettä.
Tätä tekopohjavettä aletaan nyt ottaa kaivoalueelta tuotantoon.
– Teilinummen nykyisen, luonnon pohjaveden varaan perustuvan vedenottamon kapasiteetti ei riitä, koska kapasiteetti nelin- tai viisinkertaistuu. Sen vuoksi on nyt aloitettu rakentamaan uutta vedenkäsittelyrakennusta eli niin sanottua tekopohjavesilaitosta.
Rakentajana on Skanska Infra Oy.
Hankkeen budjetti on noin viisi miljoonaa euroa.
Töiden pitäisi olla valmiina vuoden 2024 keväällä.
– Nurmijärvellä olevat pohjavesialueet alkavat olla jo kaikki vedenhankinnan käytössä. Nurmijärvi on kuitenkin kasvava kunta, jonne tulee lisää asukkaita ja yritystoimintaa. Vedenkulutus kasvaa, toteaa Matias Niemi.
Teilinummen tekopohjavesilaitos tulee korvaamaan erityisesti Nurmijärven kirkonkylän itäpuolisia vedenottamoita, joista vettä tuotetaan pääasiassa Klaukkalaan ja Kirkonkylään. Sen sijaan Rajamäelle vesi tulee pääsääntöisesti Kiljavan vedenottamosta.
– Kirkonkylän itäpuolen vesivarannot ovat savikerrosten alla. Niille on ominaista, että kalsiumpitoisuus on suomalaisiin pohjavesiin verrattuna vähän tavanomaista korkeampi. Tosin Keski-Eurooppaan verrattuna kalsiumpitoisuus on merkittävästi alhaisempi.
Suomessa on joka tapauksessa totuttu pehmeään veteen ja kalsium nostaa veden kovuutta.
– Talousveden kalsiumpitoisuus tulee nyt tulee nyt Kirkonkylällä ja Klaukkalassa alenemaan merkittävästi, kertoo Matias Niemi.