Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Lisää valvontaa ja tekijät laitettava vastuuseen” – Miten ilkivalta saataisiin Nurmijärvellä kuriin?

Nurmijärven Uutiset kysyi lukijoilta verkkokyselyssä, miten ilkivalta saataisiin Nurmijärvellä kuriin.

Viikko sitten uutisoitiin, että Nurmijärven uusitun pääkirjaston tilat joutuivat pian avauduttuaan ilkivallan kohteeksi.

Nurmijärven Uutiset kysyi viikko sitten lukijoilta verkkokyselyssä, miten ilkivalta saataisiin Nurmijärvellä kuriin.

Kyselyyn vastasi reilu 40 ihmistä. Heistä iso osa oli sitä mieltä, että nuorille tulisi järjestää enemmän kokoontumispaikkoja ja maksutonta vapaa-ajan toimintaa.

– Nuorisolle tarkoitettuja kokoontumispaikkoja kirkonkylälle. Varsinkin sellaisia, jotka ovat hieman pidempään auki viikonloppuiltaisin. Tällä hetkellä nuoriso hengailee kirjastossa, kauppojen tiloissa, koulujen pihoilla ja tekemisen puutteesta syntyy turhaa ilkivaltaa. Eli kunnon nuorisotilat pystyyn!

– Jalkautuvaan nuorisotyöhön pitäisi panostaa enemmän. Lisäksi esimerkiksi mopojen ja muiden ajovälineiden nuorten korjauspajalle olisi varmasti tarvetta. Nuorisopalveluihin täytyy panostaa enemmän myös rahallisesti, sillä nykyisillä resursseilla tämä tuskin onnistuu.

–Nurmijärvellä on nuorille hyvin vähän vapaa-ajanviettopaikkoja ja tekemistä. Nuorten arvostus kunnassa näkyy jo kesätöiden ja setelien vähäisessä määrässä suhteessa moniin muihin kuntiin ja kaupunkeihin. Kaikille 15 vuotta täyttäneille nuorille kesätyö tai seteli ensi kesäksi kunnalta!

– Kunta voisi järjestää nuorille enemmän heitä kiinnostavaa tekemistä, esimerkiksi mopoiluun liittyviä pajoja. Ei ole ihme, että osa nuorista turhautuneina käyttäytyy huonosti, kun aikuiset heidät lyttäävät sankoin joukoin somessa eikä kuntaakaan kiinnosta heihin panostaa.

Parissa vastauksessa toivottiin yrittäjiä mukaan tukemaan nuoria.

– Nurmijärven yrityksiltä yhteisesti organisoitu stipendijärjestelmä vuoden aikana moitteettomasti käyttäytyneille nuorille.

– Alueen yrittäjät voisivat lähteä myös osaltaan mukaan: tarjota esimerkiksi nuorisohintaisia kuntosali-, biljardi-, keilaus- ja leffakäyntejä. Perheillä on tällä hetkellä rahat vähissä ja näin nuoret pääsisivät järkevien tekemisten pariin.

Moni vastaaja korosti vanhempien vastuuta ja toivoi, että vanhemmat seuraisivat tarkemmin lastensa tekemisiä.

– Kodeissa pitää käydä keskustelu, mistä yhteiskunnan varat tulevat: ei ilkivallakoilla riitä ymmärrys, että tuhoavat ja tärväävät meidän kaikkien maksamia verorahoja ja mieluummin niitä laittaisi nuorisotyölle, poliisiin, koulutukseen ja hoivapalveluihin.

– Ilkivallan kuriin saaminen on vanhempien tehtävä. Jos he eivät tähän pysty, on syytä ryhtyä rangaistustoimenpiteisiin heitä kohtaan. Samoin pitää ilkivallan aiheuttamat kulut osoittaa vanhempien korvattaviksi.

– Nuorisolle tarvitaan enemmän vapaa-ajan tekemistä, ilmaisia harrastusmahdollisuuksia, mutta oleellisempana on kodista saatavan huolenpidon merkitys, vanhempien kasvatusmetodit ja rajojen asettaminen, joita ei välttämättä joka kodissa ole.

Muutamat vastaajat ehdottivat vartioinnin ja valvontakameroiden lisäämistä julkisille paikoille.

– Valvontalaitteita lisää, tekijät kiinni ja korvaamaan tuhotyöt.

– Lisää kiertäviä vartijoita päiväkotien ja koulujen pihoille. Rajamäen ala-koulun yläpihaa esimerkiksi roskataan ja nuoriso kokoontuu siellä paljon. Selkeät säännöt, että ilkivallan ja roskaamisen takia siellä ei saa oleskella kouluajan ulkopuolella ja vartijoille ohjeistus käskeä porukka pois.

– Kirjastoon sisään vain henkilökorttia kulkukorttina käyttäen.

Eräs vastaaja ehdotti, että Nurmijärvelle pitäisi perustaa asukkaiden kesken valvontajoukko, joka kiertäisi ongelmapaikoissa.

– Poliisin näkyvä läsnäolo kaikissa taajamissa on tärkeää.

Vastaajien mielestä ilkivallan tekijät pitäisi laittaa vastuuseen teoistaan.

– Tekijät laitettava vastuuseen, ilmoitus poliisille sekä vanhemmille.

– Törttöilevien nuorten tulee kantaa vastuu teoistaan eli itse siivota tai korjata paikat. Kaikkia nuoria ei kuitenkaan pidä aina yleistää huonosti käyttäytyviksi kuten kunnassamme on tapana.

– Kiinnijääneet pitäisi laittaa siivoamaan kunnan pihoja ja keräämään roskia.

– Nuorten hyssyttely ja kaiken ymmärtäminen ”oireiluksi” lopetettava. Ilkivalta on rikollista toimintaa. Kutsutaan sitä oikeasti sillä nimikkeellä. Rangaistuksia. Nuhtelu ei riitä.

– Taustalla voi olla pahaa oloa rajojen puutteesta. Sen näkee jo siinä, etteivät kaikki ruokakauppojen myymäläpäälliköt tee rikosilmoituksia esimerkiksi karkkinäpistyksistä, ja kun jää kiinni, siitä pääsee jollain keskustelulla. Se on viesti, että ei väliä. Jos ilkivallasta kiinni jäätyään on sama asia, että keskustellaan, mutta ei joudu vastuuseen, koska poliisien resurssit on niin pienet, niin mitä millään on väliä.