Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuustoaloite: Klaukkalan teiden siisteys ja turvallisuus paremmaksi ja katualueet viihtyisämmiksi

Joukko kunnanvaltuutettuja on jättänyt valtuustoaloitteen Klaukkalan siisteyden, viihtyvyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi teiden hoidon osalta.

Klaukkalan osalta keskustan katujen siisteys ja puhtaus on aloitteen mukaan pudonnut vuodesta 2021 vuoteen 2022 huomattavasti FCG:n (Finnish Consulting Group) yhdyskuntateknisten palvelujen kyselyssä. Vuonna 2021 arvosanaksi tuli 3,21 ja vuonna 2022 2,85.

Vaikka Klaukkalantielle on tulossa kasvojenkohotus, se ei aloitteen mukaan puutu itse hoitoon, jonka vuoksi myös kasvojenkohotuksen tuomat parannukset tulee huomioida.

Aloitteessa nousevat esille kunnossapitoluokitusten muutostarpeet, tienvarsien hoidon suunnittelu sekä sen ajoitus ja määrä. Myös alueurakan valvonta, roskien keräys ja Lahnuksentien alkupää nousevat esille.

Kunnossapidon alueurakan kilpailutuksessa vuonna 2021 on aloitteen mukaan käytetty vuoden 2017 kilpailutuksen materiaalia, johon on päivitetty lähinnä uusia alueita. Sellaisena se ei vastaa kuntalaisten ja strategiaan liittyviä siisteys- ja viihtyvyysnäkemyksiä. Esimerkiksi nousee Klaukkalantie, joka on aloitteen mukaan samassa kategoriassa kaikkien muiden teiden kanssa.

– Esimerkiksi Klaukkalantie on kevyen liikenteen väylien hoidon osalta samassa luokassa 115 muun kevyen liikenteen väylän kanssa, kun esimerkiksi talvihoidon osalta pitäisi panostaa ensisijaisesti pääkatujen ja muun muassa koulujen/terveyskeskuksen läheisten teiden kunnossapitoon, aloitteessa todetaan.

Aloitteen tekijät toivovatkin selvitystä siitä, voitaisiinko tärkeimmät pääkadut ja keskeiset julkiset alueet kuten matkakeskus siirtää omaan kunnossapitoluokkaan, jonka prioriteetti ja laatutasovaatimukset ovat korkeammat kuin nykyisen luokan.

Niittojen, ruohon leikkausten sekä kitkemisen tarpeet pitäisi aloitteen mukaan selvittää uudelleen erityisesti pääkaduilla. Pitäisi myös selvittää, voidaanko kiinteistöjen vastuulle jätetyt osat erityisesti pääkatujen varsien niitoista/ruohon leikkauksista ottaa kunnan hoidettavaksi. Myös hoitotoimien ajoituksia ja määriä tulisi tarkastella uudelleen ja kokonaisuuteen kuuluvat työt tehdä mahdollisimman yhtäaikaisesti.

Aloitteessa esitetään alueurakan valvontaan panostamista sekä uusia järjestelyjä roskien keräämiseen pääkatujen varsilta. Myös Lahnuksentien Klaukkalantien puoleisen alkupään osalta tulisi selvittää, voidaanko pieni pätkä tienlaitoja ottaa kunnan hoitoon.