Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isänpäivä | ”Lapsi rikastuttaa elämää tosi paljon”, sanoo tuore isä Martti Berner

Puolivuotiaan Astridin isä Martti Berner kuvailee ensimmäisiä kuukausia isänä ainutlaatuiseksi ja tosi hienoksi ajaksi. Hänet on yllättänyt vauvan nopea kehitys. Ensimmäinen nauru kolmen kuukauden iässä oli mieleenpainuva. Astrid ottaa isän vastaan työpäivien jälkeen aurinkoisen hymyn kera.

– Töissä päivä voi olla millainen vain, koska kotiin saapuessa se pyyhkiytyy pois Astridin hymyn nähdessäni. On huimaa nähdä, miten nopeasti hän kehittyy. Jokainen päivä ja viikko on erilainen.

Vuosi sitten syksyllä Martti työskenteli ulkomailla ja osallistui puolisonsa odotukseen sieltä käsin. Hän pystyi osallistumaan etänä ensimmäiseen ultraan.

– Pidimme raskauden salassa jouluun saakka. Kerroimme Suomeen palattuani rakenneultran jälkeen yhtä aikaa läheisille tulevasta vauvasta. Astrid on molempien isovanhempien ensimmäinen lapsenlapsi. Astridin serkku syntyi tosin jo kaksi viikkoa hänen jälkeensä.

Pariskunnan ystäville on syntynyt viimeisen vuoden aikana lapsia, joten Martti sai tuoreilta iseiltä vinkkejä valmistautuessaan isäksi tulemiseen.

– Tytön syliin saadessani mietin, ettei sitä osannut valmistautua etukäteen, vaikka olin jutellut kavereiden kanssa. Lähinnä sitä oli innoissaan jännittänyt niin isoa tulevaa elämänmuutosta.

Martti työskentelee etänä osan viikosta, joka mahdollistaa osallistumisen vauva-arkeen täysipainoisemmin. Hän on saanut hyvin yhdistettyä vanhemmuuden ja työelämän.

– Astrid on ollut mukana etäpalavereissa ja hän viihtyy myös leikkimatolla palavereideni aikana. Hetken päästä, hänen liikkuessa, tilanne on toinen.

– Olemme alusta alkaen olleet tasapuolisia vanhempia. Vaimoni käy omissa harrastuksissa minun jäädessä Astridin kanssa kotiin.

Perheen yhteinen harrastus on vauvauinti, jossa he käyvät sunnuntaisin. Tämä on viikonlopun yhteistä tekemistä, kertoo Martti. Hän sanoo perhe-elämän tuoneen mukanaan yhteisiä kivoja hetkiä.

Martin vaimo Eve seuraa haastattelua ja toteaa hymyillen Astridin usein naureskelevan isänsä kanssa enemmän kuin hänen kanssaan.

Berner jatkaa nauraen miettineensä etukäteen, miten vauva mahtuu omaan arkeen. Helposti hän huomasi Astridin syntymän jälkeen.

– Lapsi muuttaa arjen ja elämän muttei negatiivisesti. Sitä kuuli ympäriltä: ettette nuku, parisuhde joutuu koetukselle, ei ole enää omaa aikaa. Ymmärrän, jos on esimerkiksi koliikkia, on eri tavalla raskasta. Astrid on täydentänyt meitä, tehnyt meistä perheen.

Mitä isyys merkitse tuoreelle isälle?

– Merkitys on vähän sellainen, ettei sitä osaa pukea sanoiksi, se on jotain niin isoa. Merkitsee paljon, saa kasvattaa ja olla läsnä omalle tytölle, luoda hänelle turvallisen lapsuuden. Maailman tapahtumia seuratessa sitä miettii, miten varmistan sen, että omalla lapsella on turvallinen ja rauhallinen lapsuus.

Ensimmäisenä isänpäivänä Martti ei odota kakkua ja laulua. Ohjelmassa on isänpäivän viettoa sukujen kesken.

– Vietämme molempien vanhempiemme sekä sisarusten kanssa yhteistä isänpäivää. He tulevat meille brunssille.

Tulevia isiä Martti kannustaa olemaan läsnä mahdollisimman paljon, ei turhaan kannata jännittää, siitä ne rutiinit lähtevät luonnistumaan.

Martti kuvailee, kuinka jännitti aluksi vaippojen vaihtamista, pepun pesemistä ja pelkäsi vauvan menevän rikki. Nopeasti hän kuitenkin oppi.

Vuoden päästä syksyllä Martti jää kotiin kahdeksi kuukaudeksi vaimon palatessa töihin. Hän odottaa isän ja lapsen yhteistä aikaa, jolloin kahdestaan saa olla eri tavalla kuin normaalissa arjessa.

– Elämä ei lopu lapsen tuloon, lapsi rikastuttaa elämää tosi paljon.