Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkittu taiteilija Tero Puha: ”Nauru kertoo siitä, että olen onnistunut”

Nurmijärveläiselle Tero Puhalle uran suurin tunnustus oli hänen saamansa valokuvataiteen valtionpalkinto.

Palkittu nurmijärveläinen kuvataiteilija, valokuvaaja ja elokuvantekijä Tero Puha, 51, haluaa taiteellaan pystyä koskettamaan ja herättämään reaktioita ihmisissä. Useat hänen teoksistaan ovat ironisia ja hän rakastaa, jos ihmiset alkavat nauramaan teosten äärellä.

– Se ei ole lopulta helppoa ja nauru kertoo siitä, että olen onnistunut. Lyhytelokuvissani pyrin kertomaan tarinoita, jotka laittavat katsojan pohtimaan. Osassa valokuviani pääasiallisena pyrkimyksenä on esteettinen elämys.

Lapsuutensa Puha vietti Rajamäellä. Hän kuvailee olleensa hyvin luova lapsi, joka ala-asteikäisenä kirjoitti ja ohjasi Superman-näytelmiä, joissa hän näytteli pääroolin.

– Muistan tehneeni näytelmästä myös mainosjulisteen. Takapihamme oli elokuvastudio, jossa kuvattiin ja näyteltiin naapurin lasten kanssa vaikka mitä, usein kauhunäytelmiä.

Rajamäellä on edelleen Puhan tämänhetkinen tukikohta lapsuuden kotitalossa, jossa on kaksi asuntoa. Toisessa asuu hänen veljensä. Puha viettää paljon aikaa töiden vuoksi Helsingissä ja ulkomailla taiteilijaresidensseissä sekä kuvausmatkoilla.

Lukion jälkeen Puha lähti kansanopistoon, jossa opiskeltiin luovia aloja monipuolisesti. Hän kuvailee löytäneensä sieltä hengenheimolaisiaan ja ymmärsi, että taiteilijuus olisi hänen kohdallaan mahdollista, ehkä jopa väistämätöntä.

Pidin yhtenä tärkeänä kriteerinä, että kirjaan ei tulisi ammattimalleja.

– Olen ehkä aina tiennyt, ainakin alitajuisesti haluavani taiteilijaksi. Pikkuhiljaa asiat alkoivat loksahdella kohdalleen. Kansanopiston jälkeen opiskelin neljän vuoden ajan kuvataiteilijaksi Imatran taideoppilaitoksessa. Sieltä pääsin suoraan Taideteolliseen korkeakouluun suorittamaan valokuvataiteen maisterin tutkintoa.

Puha kokee uransa käynnistyneen vuonna 1996, jolloin hänen Imatralla tekemänsä taiteellinen lopputyö, fotogravyyrisalkku Equals, hankittiin Kiasman kokoelmiin. Sillä hetkellä hän oli nuorin taiteilija, jonka teoksia kyseiseen kokoelmaan hankittiin. Samana vuonna hän aloitti maisteriopinnot Taideteollisessa korkeakoulussa ja osallistui Helsingissä kansainväliseen MAP-mediataidenäyttelyyn.

– Esitin Espan lavalla installaation Shop of Basic Needs, joka herätti huomiota. Ehkä näitä kahta teosta voisi ajatella urani aluksi.

Taiteilijana Puha kuvailee itseään sanoin: innokas, utelias, kokeilunhaluinen ja aikamoinen perfektionisti. Hän haluaa ylittää rajoja ja yhdistellä eri taidemuotoja. Puha työskentelee teosten parissa pitkiä aikoja.

Puhan taiteen ydinteemana on nykyihmisen identiteetti ja elämä, joten inspiraatio taiteeseen tulee arjessa elämisestä. Hän ei tarkkaile ihmisiä tietoisesti, mutta usein arkisessa elämässä, ihmisten ilmoilla ollessa tapahtuu jotain, joka herättää idean teokseen.

– Usein ne ovat absurdeja tilanteita tai sitten surullisia. Myös populaarikulttuurin kuvastot ovat olleet isoja vaikutteita. Katson huomattavasti enemmän elokuvia kuin käyn taidenäyttelyissä.

Puha kertoo uransa suurimman tunnuksen olevan hänen vuonna 2014 saamansa valokuvataiteen valtionpalkinto. Palkinto tuli hänelle täysin odottamatta ja hetkellä, jolloin hänen motivaationsa taiteentekemiseen ei ollut ollut korkeimmillaan.

Uran ja työn mieleenpainuvia hetkiä Puhalle ovat olleet tilanteet, jolloin hän näkee teoksen valmiina ensimmäistä kertaa ja reagoi siihen.

– Näyttelyn avajaisissa taiteilija lienee herkimmillään, koska silloin myös muut näkevät ja kokevat teokset. Palaute on väistämättä tärkeää. Yritän pysyä onnistumisen tunteessa, koska helposti alan etsiä teoksista korjattavaa.

Nykymiehen identiteetin tutkiminen on ollut Puhan työskentelyn pääteema aivan hänen uransa alusta asti.

– Olen itse mies ja miehiä kuvatessa peilaan samalla itseäni, olemustani ja identiteettiäni. Millainen mies tulisi olla ja kenellä on oikeus se määritellä? Keho kertoo ihmisestä hyvin paljon.

Puhalta ilmestyi juuri uusi valokuvateos Intiimi valo. Kirjassa on hänen kuvaamia muoto- ja kehokuvia vuosilta 1994–2021. Kirjan mallit ovat Puhalle läheisiä ihmisiä ja osa satunnaisempia tuttavia. Hän kertoo kirjan yhtenä teemana olevan ajan kuluminen, sillä kirjassa on esimerkiksi muotokuvia neljästä miehestä, joiden kuvausten välillä on 20 vuotta.

– Kirja on tietynlainen retrospektiivi tästä teemasta. Potentiaalisia kuvia oli satoja enkä olisi yksin pystynyt kokonaisuutta valitsemaan. Sain onneksi apua valintavaiheessa. Pidin yhtenä tärkeänä kriteerinä, että kirjaan ei tulisi ammattimalleja.