Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päävesijohdon saneeraus käyntiin Kirkonkylällä – urakalle varattu aikaa vuoden 2023 loppuun

Nurmijärven Vesi on aloittanut päävesijohdon saneerauksen Väinöläntiellä Raalantien ja Hevoshaantien välillä sekä Valkojan alueella Kirkonkylällä. Valmistavia töitä on verkostoinsinööri Mari Saartoalan mukaan tehty jo paljon, mutta varsinaiset saneeraustyöt alkoivat nyt.

Kyse on suuresta saneeraushankkeesta, jonka budjetti on noin kaksi miljoonaa euroa. Nurmijärven Veden verkostojen investointibudjetti vuosina 2023-2027 0n kokonaisuudessaan viisi miljoonaa euroa vuodessa.

– Saneerattava päävesijohto toimittaa vettä Kirkonkylään ja Klaukkalaan, Saartoala sanoo.

Saneerauskohde on valittu ja aikataulutettu vesihuoltolinjojen kriittisyyden, kunnon ja iän perusteella. Saneerausalueella olevat vesijohdot ovat noin 50 vuotta vanhoja.

Nurmijärven Vedellä on käytössään kuntoindeksiin perustuva laskentajärjestelmä, jonka on laadittu vuonna 2015. Saartoalan mukaan järjestelmä on todettu hyvin toimivaksi, ja siitä on otettu mallia muissakin vesilaitoksissa.

Saneerausalueella olevat vesijohdot ovat noin 50 vuotta vanhoja.

– Aina tulee tietysti sellaisia kohteita, jotka alkavat oireilla yhtäkkisesti, ja ne otetaan sinne saneerausohjelman väliin, Saartoala kertoo.

Hänen mukaansa Nurmijärvellä on viime vuosina saatu kriittisiä päävesijohtoja saneerattua melko hyvin.

Saneeraustyöt ovat lähteneet liikkeelle Väinöläntieltä Aspinniituntien ja Hevoshaantien väliseltä alueelta. Työtä tehdään suuntaporauksella, joka on aukikaivamaton menetelmä.

– Ensin tehdään porausmonttu, johon porauskalusto laitetaan. Porauskalusto kairaa reikää putkelle ja kun on päästy toiseen päähän, putki laitetaan kiinni porauskalustoon ja vedetään porattuun reikään. Tämä menetelmä on Nurmijärven Vedessä aktiivisessa käytössä. Kohteissa, joissa ei tehdä viettoviemäriä, se toimii hyvin. Menetelmä vähentää aukikaivamista ja liikennehäiriöitä, Saartoala kertoo.

Meneillään olevalle saneerausurakalle on varattu aikaa vuoden 2023 loppuun. Tarkempaa aikataulua on vaikea arvioida, koska siihen vaikuttavat esimerkiksi talvikauden haasteet. Urakoitsijaksi on valittu Lakeuden Maanrakennus Oy.

– Tämä on merkittävä linja, jonka vuoksi liitostyöt on suunniteltava tarkoin.

Nyt alkaneen saneeraustyön alueella asuu noin 200 ihmistä, joille saneeraustyö tuo muun muassa liikenteellisiä haasteita. Alueen pellonomistajien kanssa on suunnitteluvaiheessa ollut tapaamisia ja lähiasukkaille ja maanomistajille on pidetty elokuussa asukastilaisuus. Lisäksi on pidetty alkukatselmus, jonka yhteydessä on katsottu joudutaanko puustoa kaatamaan, sekä selvitetty kasvillisuuskorvaukseen liittyviä asioita.

– Saneeraustyö tehdään pääasiassa katualueella sekä pelto- ja metsäalueilla, pihoille ei juuri tarvitse mennä, Saartoala kertoo.

Hankkeesta syntyy eniten häiriöitä Väinöläntiellä, jossa läpikulku pyritään mahdollistamaan aina kun se on mahdollista.

Nurmijärven Vesi tiedottaa pidempiaikaisista muutoksista liikenteelle osoitteessa www.nurmijarvenvesi.fi. Läpiajoa Väinöläntien urakka-alueella kannattaa välttää.

Suunnitelluista vesikatkoista tiedotetaan etukäteen postilaatikkoon tai kerrostalokiinteistön rappukäytävien etuoviin jaettavalla tiedotteella sekä internetissä osoitteessa: www.nurmijarvenvesi.fi. Asukkaat saavat tiedon vesikatkosta matkapuhelimiinsa tai sähköpostiin, jos he ovat tilanneet vesilaitoksen häiriötiedotepalvelun. Äkillisistä vesikatkoista Nurmijärven Vesi tiedottaa internetsivuilla sekä häiriötiedotepalvelun kautta.