– Harva arvaisi, että Nurmijärven Rajamäki on varmistanut koronapandemian aikana globaalin huoltovarmuuden, toteaa Premix Groupin toimitusjohtaja Hanna Ristola.
Ristola tarkoittaa globaalin huoltovarmuuden varmistamisella työtä, joka Premixissä on tehty korona-ajan massa PCR-testausten varmistamiseksi.
– Premix aloitti jo 1990-luvulla sellaisen muoviraaka-aineen valmistamisen, jota käytetään sähköä johtaviin pipetinkärkiin. Kun korona alkoi, materiaalintarve pipetteihin kasvoi valtavasti. Onnistuimme kolminkertaistamaan tuotantomme investoimalla kahteen isoon tuotantolinjaan ja kaikkeen valmistuskyvykkyyteen. Pystyimme toimittamaan jokaisen tilauksen. Siten varmistimme koronatestauksen globaalisti, Ristola kertoo.
Hänen mukaansa tehtaan koko henkilökunta tuotantoa lukuun ottamatta oli korona-ajan etätöissä. Näin pipettejä valmistavaa henkilökuntaa turvattiin koronatartunnoilta ja pystyttiin varmistamaan koronan joukkotestaukselle välttämättömän muoviraaka-aineen tuotantovarmuus.
Premix voitti hiljattain Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun 2022 Perheyrittäjä-sarjan. Kyse on maailman suurimmasta kasvuyrityskilpailusta. Palkitsemisen yhteydessä huomioitiin yrityksen toiminta globaalin koronatestauksen varmistamiseksi.
Tahto investoida lähtee omistajuudesta.
– Olemme hirveän ylpeitä, kun voitimme juuri Perheyritys-sarjan. Koen, että se on suuri kunnianosoitus suvun satavuotiselle yrittäjyydelle. Kyse ei kuitenkaan ole vain yrittäjäpalkinnosta vaan kunnianosoituksesta työlle, jota koko yhtiö ja sen henkilökunta on tehnyt koronatestauksen eteen, Hanna Ristola sanoo.
– Joka ikinen täällä työskentelevä ymmärsi oman vastuunsa globaalissa huoltovarmuudessa, hän jatkaa.
Premixin kansainvälinen liiketoiminta on Hanna Ristolan mukaan kasvanut nopeasti, ja nyt yli 90 prosenttia liikevaihdosta tulee ulkomaanmyynnistä.
– Olemme voimakkaasti kasvutahtoinen, vientivetoinen ja erittäin innovatiivinen yritys, hän kuvailee.
Ristola korostaa perheomistuksen merkitystä yrityksen kasvulle ja investoinneille.
– Tahto investoida lähtee omistajuudesta, hän sanoo.
Premixin tämänhetkinen suurhanke on USA:han Pohjois-Carolinaan rakennettava tehdas, jonka rakentaminen käynnistyy helmikuussa 2023. Tehtaan on määrä valmistua vuonna 2025.
– Tämän hankkeen myötä teemme uuden loikan kansainvälistymiseen ja saamme uudenlaista uskottavuutta.
USA:n tehdashanke sai alkunsa siitä, että Yhdysvalloilla ei ollut omia valmiuksia koronapandemian hoitoon, ja se joutui turvautumaan täysin Kiinan tuontiin. Tällöin USA:n hallinto päätti varmistaa, että sillä on itsellään on jatkossa valmiudet selviytyä pandemioiden hoidosta. Tässä yhteydessä eräs Premixin loppuasiakas toi Premixin mukaan projektiin, jossa Yhdysvaltain hallinto vastaa tehtaan 80 miljoonan dollarin rakentamiskustannuksista.
Maailman johtavaksi sähköä johtavien muovien valmistajaksi kasvaneen Premixin on perustanut Hanna Ristolan isä Antti Kiikka vuonna 1980, jolloin hän osti Teknos Oy:n muovien väriaineliiketoiminnan. 80-luvun alkupuolella silloisesta Salorasta otettiin yhteyttä. Saloran ongelmana oli, että televisiot lähtivät ehjinä tehtaalta, mutta palautuivat pian takaisin rikkinäisinä.
– Oli selvinnyt, että pienemmät komponentit olivat herkkiä staattisen sähkön aiheuttamille häiriöille ja meiltä kysyttiin, pystyisimmekö kehittämään sähköä johtavan pakkausmateriaalin. Isäni vastasi kyllä. Näin Premixin rooli sähköä johtavien muovien raaka-aineen valmistajana käynnistyi, ja meistä tuli alan pioneeri, Hanna Ristola kertoo.