Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven pitäjän historiasta kaksi teosta kirjoittanut Päiviö Tommila on kuollut

Helsingin yliopiston entinen rehtori, akateemikko Päiviö Tommila on kuollut. Hän menehtyi 91 vuoden iässä 18.11.2022.

Professori Päiviö Tommila oli Helsingin yliopiston rehtori vuosina 1988–1992. Hän oli merkittävä historiantutkija ja toimi Turun yliopiston Suomen historian professorina vuosina 1965–1976, jonka jälkeen hän siirtyi vastaavaan virkaan Helsingin yliopistoon vuosiksi 1976–1994. Hän on toiminut molemmissa yliopistoissa myös dekaanina. Akateemikon arvon hän sai vuonna 2004.

Yliopisto suruliputtaa tänään keskustakampuksella ja kunnioittaa näin entisen rehtorin muistoa sekä ottaa osaa omaisten suruun.

Tommila on kirjoittanut kaksiosaisen teoksen Nurmijärven pitäjän historia, jonka kustantajana toimi Nurmijärven historiatoimikunta. Ensimmäinen kirja Nurmijärven pitäjän historia, Asutus ja väestö painettiin vuonna 1958. Toinen osa Nurmijärven pitäjän historia, Itsenäisen Nurmijärven pitäjän vaiheet painettiin 1959.

Nurmijärven pitäjän historian ensimmäinen ja toinen

osa ilmestyivät jo vuonna 1958 ja 1959. Pian kuusi vuosikymmentä sitten ilmestynyt teos on kuitenkin edelleen

kotiseutuharrastajien ja -tutkijoiden mielilukemistoa. Se

on jatkuvasti hyödyllinen perustietojen lähde.Perusteoksesta otettiin uusintapainos vuonna 2002. Esipuheessa teoksen kirjoittanut Päiviö Tommila kuvaa omia tuntojaan, joita teosta kohtaan tunnettu kiinnostus on herättänyt.

– Olen erittäin suuresti ilahtunut Nurmijärven kunnan päätöksestä ottaa nuorena maisterina 1950-luvulla kirjoittamastani Nurmijärven pitäjän historiasta I-II uusi painos. Tällainen on varsin harvinaista paikallishistorioiden kohdalla. Uusinatapainos on muuttamaton laitos lukuun ottamatta ensimmäisen osan alkuun liitettyä artikkelia Nurmijärven varhaishistoriasta. Tällainen on katsottu tarpeelliseksi, koska koko Suomen asutushistrian kuva on muuttunut 1950-luvun jälkeen, Tommila kommentoi vuonna 2017 Nurmijärven Kotiseutulehdessä.