Tulevina talvina lumetetaan kunnan omalla työvoimalla ja talkooporukalla.
Kiljavalla Sääksin uimarannan läheisyydessä on parhaillaan käynnissä lumetusjärjestelmän kiinteiden osuuksien rakentaminen. Sen avulla Nurmijärven kunta voi jatkossa lumettaa ensilumenlatunsa itse, eikä ulkopuoliseen lumettajaan tarvitse turvautua.
Kunta on hankkinut kaksi liikuteltavaa lumitykkiä, ja ne sekä paineenkorotuspumppu ovat hiljattain saapuneet Nurmijärvelle. Sääksjärven parkkipaikan laitaan sijoitettavien sähkökeskusten odotetaan saapuvan lähipäivinä. Niiden tulo on viivästynyt komponenttipulan vuoksi.
Liikunta- ja viheraluepäällikkö Ville Ruokoja arvelee koko laitteiston olevan valmis joulukuun alkupuolella.
– Heti kun laitteet on asennettu, rupeamme seuraamaan keliä. Lumetus vaatii pakkasta, ja hyötysuhde kasvaa mitä kylmempää on. Yksi pakkasaste on lumetuksen kannalta kovin vähän, tarvitaan sellaiset viisi astetta, että homma saadaan alkuun, Ruokoja kertoo.
Tarkoituksena on lumettaa Sääksin parkkipaikalta lähtevä, noin kahden kilometrin pituinen latu. Samaa latua on lumetettu joinakin aiempinakin vuosina, mutta useana vuonna innokkaat hiihtäjät ovat jääneet vaille ensilumenlatua, koska lumetusta tekevistä urakoitsijoista on ollut pula.
Jatkossa lumetus tehdään kunnan omalla työvoimalla sekä talkooporukalla. Ulkopuolisia urakoitsijoita käytetään Ruokojan mukaan lumen ja laitteiston siirtämisessä.
Lumetusta varten tarvittava vesi otetaan Sääksjärvestä. Aluehallintovirasto on myöntänyt helmikuussa 2021 luvan vedenotolle. Kunnan tarkoituksena on ottaa Sääksistä 2 000 kuutiota vettä talvessa.
Lumetusjärjestelmä laitteistoineen tulee maksamaan 140 000 euroa. Aluehallintovirasto on myöntänyt hankkeelle 31 000 euron valtionavustuksen.
Lumettamiseen tarvittavat laitteet vievät Ruokojan mukaan yllättävän vähän sähköä. Kaksi kilometriä pitkän, neljä metriä leveän ja 40 cm paksun ladun koko sähkönkulutus on hänen laskelmiensa mukaan 3 800 kWh, mikäli lumettaminen päästään tekemään kunnon pakkasilla. Joka tapauksessa kulutus jää alle 5 000 kWh:n.