Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven koulut ja päiväkodit toimivat myös sähkökatkon aikana

Nurmijärven kunta on aloittanut sähkökatkoihin liittyvän valmistautumisen, kunta kertoo tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan kunnan valmiusjohtoryhmä kokoontuu säännöllisesti ja kunta viestii mahdollisesta sähköpulasta ennakoiden ja monikanavaisesti. Kunnan palvelut pyritään pitämään toiminnassa kaikissa olosuhteissa, myös mahdollisten sähkökatkojen aikana. Julkaisemassaan tiedotteessa kunta kertoo siitä, kuinka mahdollinen sähköpula vaikuttaa Nurmijärven kunnan varhaiskasvatukseen, kouluihin ja nuorisopalveluihin.

Varhaiskasvatusta ylläpidetään lapsen omassa yksikössä. Mahdollisten sähkökatkojen aikana päiväkotien, alkuluokkayksiköiden (koulussa ja päiväkodissa), avoimen varhaiskasvatuksen sekä perhepäivähoitajien toimintaa ylläpidetään kaikissa yksiköissä lasten hoitoaikojen varausten mukaisesti. Huoltajilla on mahdollisuus tuoda lapsi omaan tuttuun varhaiskasvatusyksikköön.

Varhaiskasvatuksen yksiköissä sähkökatkoihin on varauduttu hankkimalla paristoilla toimivia valon lähteitä, kuten taskulamppuja ja ladattavia valonlähteitä. Huoltajia pyydetään mahdollisuuksien mukaan pakkaamaan lapsille mukaan paristokäyttöinen taskulamppu.

Mikäli sähkökatko vaikuttaa päivän aterioiden valmistamiseen, yksiköstä jaetaan tilanteesta riippuen lämmin tai kylmä ateria. Tilojen on arvioitu pysyvän lämpiminä sähkökatkojen aikana, mutta lapsille kannattaa varata mukaan lämpimiä varavaatteita.

Huoltajia pyydetään huomioimaan sähkökatkojen aikana puuttuva valaistus parkkipaikka- ja piha-alueilla lasten tuonti- ja hakutilanteissa. lasten näkyvyyteen pimeässä pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota. Sähkökatkot eivät vaikuta koulukuljetuksiin.

Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuvien lasten huoltajia pyydetään mahdollisuuksien mukaan järjestämään lasten hoito kotona sähkökatkon ajan. Sähkökatkoista johtuvia poissaoloja ei hyvitetä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa. Varhaiskasvatusyksiköt viestivät yksikkökohtaisista toimintatavoista ja poikkeusjärjestelyistä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.

Häiriötilanteissa kunnan peruskoulujen ja lukion toiminta pyritään järjestämään mahdollisimman normaalisti, noudattaen lukujärjestykseen merkittyjä koulutyön alkamis- ja päättymisaikoja. Mikäli häiriötilanne vaarantaa oppilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan terveyden tai turvallisuuden, koulupäivä voidaan tarvittaessa myös keskeyttää.

Koulutuspalvelut varautuu sähkökatkoihin hankkimalla kouluihin ja lukioon sähkövalon korvaavia valonlähteitä kuten taskulamppuja ja ladattavia valaisimia. Koulupäivän aikana tarjotaan lämmin tai kylmä koululounas, sähkökatkon ajoittumisesta ja kestosta riippuen. Koulutilojen on arvioitu pysyvän lämpiminä sähkökatkojen aikana. Oppilaat ja opiskelijat voivat halutessaan tuoda kouluun lämpimiä varavaatteita. Lisäksi lapset voivat halutessaan tuoda kouluun paristokäyttöisiä taskulamppuja.

Mahdollisella sähköpulalla ei ole vaikutuksia koulukuljetuksien aikatauluihin tai ajoihin, vaan koulukuljetukset järjestetään normaalin aikataulun mukaisesti. Koulut viestivät yksikkökohtaisista toimintatavoista ja poikkeusjärjestelyistä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.

Koululaisten iltapäiväkerhot pidetään avoinna ja toiminta järjestetään mahdollisimman normaalisti. Toiminnassa varaudutaan välipalassa ruokaan, joka ei vaadi lämmittämistä. Huoltajille tiedotetaan asiasta tekstiviestillä/WhatsAppilla. Vanhempia pyydetään tarvittaessa hakemaan lapset aikaisemmin.

Nuorisotilat suljetaan, mikäli katkoista saadaan tieto edellisen vuorokauden aikana, jolloin sähkökatkoon ehditään valmistautua. Mikäli sähkökatko tulee nuorisotilan ollessa auki, nuorisotila pidetään avoinna turvallisuus huomioiden. Virtuaalinen nuorisotila on toiminnassa suunniteltujen (2h) sähkökatkojen aikana. Nuorisotilojen kiinnioloista viestitään somen kautta ja lapulla ovessa.

Koulunuorisotyö pyritään järjestämään mahdollisimman normaalisti. Koulunuorisotyöntekijät noudattavat koulujen ohjeistusta. Nuorten työpajalla nuorille annetaan etätehtäviä, mikäli sähkökatkosta tiedetään etukäteen. Sähkökatkoksen aikana ei tehdä töitä puu- tai autopuolella.

Etsivässä nuorisotyössä otetaan nuoria vastaan ja pidetään yhteyttä mahdollisuuksien mukaan myös sähkökatkon aikana.