Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demarinuorten puheenjohtaja Iltalehdelle: Some-kuvat, joissa on muokattu vartaloa tai ihoa, pitää merkitä – "Vaikuttavat mielenterveyteen"

Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto esittää, että Suomi säätäisi lakisääteisesti pakolliseksi merkitä käsitellyt kuvat sosiaalisessa mediassa. Asiasta uutisoi Iltalehti verkkosivuillaan.

Mallia ajatukselle on haettu Norjasta, jossa vastaava laki astui voimaan heinäkuun alussa. Laki koskee Norjassa mainoksia ja kuvia, joissa on muokattu esimerkiksi vartalon muotoa. Tällaisiin kuviin pitää Norjassa laittaa ministeriön standardoima merkintä.

– Filtteröity, tarkkaan harkittu ja siloteltu somekuvien vilinä ruokkii ajatuksia siitä, millainen ihminen kelpaa. Nämä paineet vaikuttavat tutkitusti nuorten kehonkuvaan ja mielenterveyteen, Perholehto toteaa Iltalehden haastattelussa.

Perholehto haluaa luoda sosiaaliseen mediaan vastuullisemman ja turvallisemman toimintakulttuurin. Hänen mukaansa tämän luomisessa vastuu on jokaisella.

– Viime kädessä on kuitenkin päättäjien vastuulla turvata tämän toteutuminen. On valtavan tärkeää, että sosiaalisen median pelisääntöihin kiinnitetään laajemmin huomiota, Perholehto sanoo Iltalehdelle.

Uutista muokattu 25.11. kello 10.58: Perholehdon ulostulo oli osa Doven ja Mieli ry:n mainoskampanjaa. Kampanjan tarkoituksena oli haastaa sosiaalisen median vaikuttajat, nuorten esikuvat ja kaikki aikuiset osallistumaan sitoumukseen sen puolesta, että he eivät muokkaa kasvojen piirteitä, vartalon muotoja tai ihon ulkonäköä. Kampanjassa on mukana myös muita suomalaisia, julkisuudesta tuttuja henkilöitä.