Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka vastaa kunnan katuvalaistuksesta ja kuinka sen toimintaa säädellään? – Tekninen päällikkö vastaa

Nurmijärven Uutisiin on tullut viime viikkoina kunnan katuvalaistusta koskevia mielipidekirjoituksia ja viestejä. Jossakin on kerrottu valojen ovat päällä neljältä aamuyöllä, toisessa taas valojen sammuvan juuri kun pienet koululaiset lähtevät kohti koulua. Osa kuntalaisista on ollut huolissaan siitä, osallistuuko kunta lainkaan energiatalkoisiin, kun katuvalot palavat heidän mielestään turhaan.

Kunnan katuvalaistuksesta vastaa katukunnossapitoyksikkö. Kuinka valaistus suunnitellaan, Nurmijärven kunnan tekninen päällikkö Jyrki Meronen?

– Katuvalaistusta suunnitellaan ja toteutetaan uusien investointihankkeiden yhteydessä. Vuosittain tehdään myös perusparantamista olemassa olevaan katuvalaistusverkostoon tarvejärjestyksessä ja investointimäärärahojen puitteissa. Katuvalaistuksen suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa sekä hallinnoinnissa käytetään apuna kilpailutettuja palveluntuottajia, Meronen kertoo.

Kuinka katuvalojen toimintaa sitten säädellään?

– Katuvalaistus on ohjelmoitu etukäteen siten, että valaistus syttyy ja sammuu koko kunnan alueella auringonlaskujen- ja nousujen mukaan. Valaistuksessa ei voida ottaa huomioon säävaihtelua, esimerkiksi pilvisyyttä ja sadekelejä, Meronen kertoo.

Katuvalaistusta ohjataan etäohjauksella, ja sillä ohjataan tällä hetkellä koko valaistusverkkoa kerrallaan.

– Näin kunnan katuvalaistus on toiminut viime vuosina ja vuosikymmenenä, Meronen sanoo.

– Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä on kuitenkin päivitetty alkusyksystä sellaiseen versioon, jossa on mahdollista toteuttaa ohjauksissa erilaisia ryhmittelyjä. Ryhmittely mahdollistaa erilaiset katuvalaistusten syttymis- ja sammumisajat ja niitä voidaan kohdistaa myös halutuille alueille. Ryhmittelyjen suunnittelutyö on aloitettu kunnassa, hän jatkaa.

Nurmijärven kunnan omistama valaistusverkko käsittää noin 13 000 katuvalaisinta. Yksittäiset valaisinviat korjataan huoltokierroksilla. Niiden aikana katuvalot voivat palaa myös päivällä. Huoltokierrokset kestävät noin viisi viikkoa kerrallaan ja ne alkavat syys-, marras- ja helmikuussa. Katu- ja muun tievalaistuksen energia- ja muut käyttökustannukset vuodessa ovat noin 700 000 euroa.

Myös katuvalaistukseen on Merosen mukaan valmisteilla energiasäästötoimenpiteitä, joista on tarkoitus päättää lautakuntatasolla myöhemmin loppuvuoden aikana.

Hänen mukaansa kuntalaisten antamat palautteet ovat tärkeässä roolissa vikojen paikantamisessa, ja täydentävät merkittävästi kunnan ja huoltourakoitsijan omavalvontaa ja vikatilanteiden tunnistamista. Palautteiden kiireellisyyttä arvioidaan aina tapauskohtaisesti, ja korjaustoimia tehdään tarvittaessa myös muulloin kuin huoltokierroksilla.

Vikailmoitukset on hyvä ilmoittaa soittamalla 040 311 3838 tai sähköpostitse katuvaloviat.nurmijarvi@eltelnetworks.com. Yleistä palautetta valaistusverkosta voi antaa myös kunnan kotisivuilla olevan palautejärjestelmä Solmun kautta.