Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka mahdollinen sähköpula vaikuttaa varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja iltapäivätoiminnassa?

Nurmijärven kunta on aloittanut sähkökatkoihin liittyvän valmistautumisen.

Kunnan tiedotteessa sanotaan kunnan valmiusjohtoryhmän kokoontuvan säännöllisesti ja kunnan viestivän mahdollisesta sähköpulasta ennakoiden ja monikanavaisesti. Kunnan palvelut pyritään pitämään toiminnassa kaikissa olosuhteissa, myös mahdollisten sähkökatkojen aikana. Julkaisemassaan tiedotteessa kunta kertoo siitä, kuinka mahdollinen sähköpula vaikuttaa Nurmijärven kunnan varhaiskasvatukseen, kouluihin ja nuorisopalveluihin.

Varhaiskasvatusta ylläpidetään lapsen omassa yksikössä. Varhaiskasvatuksen yksiköissä sähkökatkoihin on varauduttu hankkimalla paristoilla toimivia valon lähteitä, kuten taskulamppuja ja ladattavia valonlähteitä. Huoltajia pyydetään mahdollisuuksien mukaan pakkaamaan lapsille mukaan paristokäyttöinen taskulamppu.

Mikäli sähkökatko vaikuttaa päivän aterioiden valmistamiseen, yksiköstä jaetaan tilanteesta riippuen lämmin tai kylmä ateria. Tilojen on arvioitu pysyvän lämpiminä sähkökatkojen aikana, mutta lapsille kannattaa varata mukaan lämpimiä varavaatteita.

Häiriötilanteissa kunnan peruskoulujen ja lukion toiminta pyritään järjestämään mahdollisimman normaalisti, noudattaen lukujärjestykseen merkittyjä koulutyön alkamis- ja päättymisaikoja. Mikäli häiriötilanne vaarantaa oppilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan terveyden tai turvallisuuden, koulupäivä voidaan tarvittaessa myös keskeyttää.

Koulutuspalvelut varautuu sähkökatkoihin hankkimalla kouluihin ja lukioon sähkövalon korvaavia valonlähteitä kuten taskulamppuja ja ladattavia valaisimia. Koulupäivän aikana tarjotaan lämmin tai kylmä koululounas, sähkökatkon ajoittumisesta ja kestosta riippuen. Koulutilojen on arvioitu pysyvän lämpiminä sähkökatkojen aikana.

Koululaisten iltapäiväkerhot pidetään avoinna ja toiminta järjestetään mahdollisimman normaalisti. Toiminnassa varaudutaan välipalassa ruokaan, joka ei vaadi lämmittämistä. Huoltajille tiedotetaan asiasta tekstiviestillä/WhatsAppilla. Vanhempia pyydetään tarvittaessa hakemaan lapset aikaisemmin.

Nuorisotilat suljetaan, mikäli katkoista saadaan tieto edellisen vuorokauden aikana, jolloin sähkökatkoon ehditään valmistautua. Mikäli sähkökatko tulee nuorisotilan ollessa auki, nuorisotila pidetään avoinna turvallisuus huomioiden. Virtuaalinen nuorisotila on toiminnassa suunniteltujen (2h) sähkökatkojen aikana. Nuorisotilojen kiinnioloista viestitään somen kautta ja lapulla ovessa.