Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorilta spoken word -video mielenterveyden puolesta – minkälaista on kun kukaan ei kuule?

Meidän maaseutumestat -hankkeessa nuoret ottivat kantaa mielenterveyden puolesta voimakkaalla spoken word-videolla

Nuoret tekivät spoken word eli puhuttua runoutta hyödyntävän ‘musiikkivideon’ keväällä ja syksyllä 2022.

Videossa otetaan kantaa mielenterveyden puolesta ja kerrotaan nuorten näkökulmasta, minkälaista on kun kukaan ei kuule. Videon tarkoitus on muistuttaa aikuisia, että kaikki ei ole siltä, miltä näyttää ja pyytää pysähtymään nuoren kohdalle. Nuoret toivoivat, että video leviää mahdollisimman laajalle.

Takana on Meidän maaseutumestat -hanke, jossa järjestetään 13–29-vuotiaille nuorille ammattitaiteilijan ohjauksessa 12 tunnin työpajakokonaisuus.Työpajassa mietitään minkälaista muutosta nuoret haluavat omaan elinympäristöönsä ja mihin he haluavat vaikuttaa. Visioista tehdään taideteos, joka perustuu osallistujien toiveisiin ja ajatuksiin.

Ytimessä on prosessi, ja nuorten kuuleminen, kuulluksi tuleminen sekä heidän tekemänsä taideteoksen sanoman välittäminen päättäjille. Nurmijärvellä prosessia fasilitoi multimediataiteilija Heta Kuchka. Prosessiin osallistui nuori yhteiskuntavaikuttaja Suomen Lukiolaisten Liitosta, jonka vierailulla mietittiin mitä kaikkea vaikuttaminen voi olla, sekä ammattilaiseditoija, joka toteutti videon leikkaamisen yhdessä nuorten kanssa. Projekti toteutettiin yhteistyössä Nurmijärven nuorisopalveluiden sekä Nurmijärven kuvataideopiston kanssa ja pääasiassa Monikon nuorisotilalla. Projekti alkoi keväällä ja nyt video valmistui nyt syksyllä.

Hanke toteuttaa turvallisemman tilan ja yhdenvertaisuuden periaatteita eikä osallistumiseen ole edellytetty harrastuneisuutta taiteen alueelta ja osallistua on voinut myös avustajan kanssa.