Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palovaroitinsäännöt muuttuvat – näin varaudut siihen ennakolta

Palovaroittimia koskeva pelastuslaki on muuttumassa – jatkossa myös taloyhtiöt ryhtyvät huolehtimaan varoittimien ylläpidosta. Asiasta kertoo Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) tiedotteessaan.

Palovaroittimiin liittyvä muutos koskee erityisesti taloyhtiömuotoista asumista, mutta vaikuttaa myös omakotitaloihin, jotka ovat vuokralla.

Uuden lain odotetaan tulevan voimaan vuoden 2024 alussa. Taloyhtiöille kunnossapitovastuu palovaroittimista siirtyisi siirtymäajan jälkeen.

Muutos ei silti poista asukkaan vastuuta. Testausvastuu jää edelleen asukkaalle ja asukkaan on ilmoitettava isännöitsijälle tai taloyhtiölle, jos palovaroittimessa on ongelmia.

– Helppo muistisääntö jatkossa on, että asukas testaa ja yhtiö vastaa, tähdentää SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino.

Taloyhtiöissä varautuminen muutokseen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta varmistetaan sujuva muutos ja voidaan varautua kustannuksiin ja käytännön toteutukseen.

Taloyhtiön kannalta helpointa olisi, jos kaikissa asunnoissa olisi jatkossa rakennuksen omistajan hankkimat ja asentamat palovaroittimet. Silloin ne ovat samanlaiset ja saman ikäiset kaikissa asunnoissa.

Taloyhtiö voisi myös vaihtaa varoittimet ja niiden paristot kerralla, ja huolto olisi helpompaa.

Parhaillaan vietetään Paloturvallisuusviikkoa, jonka teemana tänä vuonna ovat palovaroittimet. Teema valittiin, koska liian monesta kodista puuttuvat toimivat palovaroittimet.

Paloturvallisuusviikolla marras-joulukuun taitteessa kutsutaan kaikki ihmiset mukaan testaamaan palovaroittimet Pohjoismaisena palovaroitinpäivänä 1. joulukuuta kello 18.