Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Neljännes synnyttäjistä on yli 35-vuotiaita

Joka neljäs Suomessa syntyvä vauva oli yli 35-vuotiaan äidin. Asia käy ilmi THL:n selvityksestä. Yli 35-vuotiaita synnyttäjiä oli viime vuonna 25,8 prosenttia.

Kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli viime vuonna 31,6 vuotta ja ensisynnyttäjien keski-ikä 30 vuotta. Kymmenessä vuodessa keski-iät ovat nousseet noin vuodella. Alle 20-vuotiaiden osuus oli 1,1 prosenttia.

– Vaikka monessa Etelä-Euroopan maassa on Suomeakin enemmän 35 vuotta täyttäneitä synnyttäjiä, on Suomen osuus kasvanut nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin viime vuosina, toteaa THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler tiedotteessa.

Nouseva synnyttäjien keski-ikä näkyy myös raskauden ja synnytysten aikaisten toimenpiteiden yleistymisenä. Vuonna 2021 yli 35-vuotiaiden raskauksista 25,4 prosenttia päätyi keisarileikkaukseen.

Tupakointi on puolestaan vähentynyt. Viime vuonna alkuraskauden aikana tupakoi 7,9 prosenttia synnyttäjistä. Kaikista raskauden aikana tupakoineista 56,4 prosenttia lopetti tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, kun kymmenen vuotta aiemmin osuus oli 39,2 prosenttia.