Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Velkaneuvonnan asiakasmäärä on nousussa – "Velkasaneeraukseen pääsy on uusi alku meidän asiakkaille"

Ihmisten kokema huoli omasta taloudesta nykyisessä haastavassa maailmantilanteessa näkyy Keski-Uudenmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnassa. Viime vuoden ja tämän vuoden alkupuoli olivat yksikkövastaavan ja talous- ja velkaneuvoja Jonna Riikosen mukaan asiakasmääriltään tilastollisesti toistensa kaltaisia. Nyt asiakasmäärät ovat lähteneet nousuun.

– Tänä vuonna meillä on asioinut noin 600 täysin uutta asiakasta. Kuukausittain uusia asiakkaita, joiden asiaa lähdetään viemään eteenpäin, on kuutisenkymmentä. Lisäksi olemme saaneet vuoden aikana noin 250 puhelinyhteenottoa, jotka eivät ole johtaneet jatkotoimenpiteisiin, vaan asiakkaalle on annettu puhelinneuvontaa, Riikonen kertoo.

Keski-Uudenmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta on asiakkaalle maksutonta, oikeusministeriön alaista toimintaa. Talous- ja velkaneuvonta siirtyi vuonna 2019 kunnilta valtiolle oikeusaputoimistojen yhteyteen.

– Autamme kaikkia henkilöitä, joilla on huoli omasta taloudesta. Laadimme mm. budjetteja, annamme talousneuvontaa, mietimme asiakkaan kanssa ratkaisuvaihtoehtoja ja autamme järjestelylainan tai käräjäoikeudesta haettavan velkajärjestelyn hakemisessa, Riikonen kertoo.

Asiakkaat suhtautuvat Riikosen mukaan talous- ja velkaneuvonnasta saatuun apuun positiivisesti.

– Järjestelyyn pääsy on uusi alku meidän asiakkaille.

Riikonen esittää kuitenkin asiakkaille yhden toivomuksen. Hän toivoo, että talous- ja velkaneuvontaan oltaisiin yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin mahdollisuudet erilaisille järjestelyille olisivat paremmat.

Valtaosa asiakkaista, jotka ovat olleet yhteydessä talous- ja velkaneuvontaan ja käyneet alkukeskustelun, pääsevät Riikosen mukaan velkajärjestelyyn.

– Velkajärjestely on kuitenkin lakisääteinen ja pohjautuu velkajärjestelylakiin, joten sille on tietyt esteet ja edellytykset. Me kerrommekin asiakkaalle, milloin on hyvä hetki hakeutua velkajärjestelyyn.

Myös Nurmijärven seurakunta tarjoaa maksutonta talous- ja velkaneuvontaa diakoniatyön yhteydessä. Diakoneista erityisesti Kirsi Kalliotähdelle talousasiat ovat sydämenasia. Hänellä on myös talouteen liittyvää koulutusta.

– Talousasioiden hallinnalla hallitset koko elämää, Kalliotähti sanoo.

Hänen työssään nykyinen vaikea aika on näkynyt toistaiseksi pelkona ja huolestuneisuutena.

– Vielä ei ole tullut asiakasta, jolla olisi mukanaan ylisuuri sähkölasku.

Jokaiselta taloushuoliin apua hakevalta pyydetään Kalliotähden mukaan perusselvitys taloudellisesta tilanteesta. Hän kertoo auttavansa asiakkaita perusselvityksen ja jatkotoimien kanssa.

Kalliotähti muistuttaa kuitenkin, että talous- ja velkaneuvonta on vain yksi osa diakoniatyötä. Siksi ei pidä odottaa, että tapaaminen diakonin kanssa järjestyisi hetkessä. Rahallista tukea tai ostolupia ruokaan myönnetään vain kriisitilanteissa.

Kirsi Kalliotähti tekee tiivistä yhteistyötä oikeusaputoimiston velkaneuvonnan kanssa.

– Vastaukset sinne lähetettyihin tiedusteluihin tulevat yleensä viikossa, ja lähes kaikki asiakkaani, joille on haettu velkajärjestelyä, ovat sen saaneet.

Kalliotähden mielestä talousasioihin liittyvien taitojen pitäisi kuulua kaikille, ei vain ammatti-ihmisille. Hän toivoo, että nämä perustaidot otettaisiin jälleen osaksi opetusta.