Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linda Lampenius ja Apocalyptican Perttu Kivilaakso esiintyvät Nurmijärven kirkossa – "Laulamme instrumentin kautta"

Linda Lampenius on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia viulistejamme, joka on esiintynyt maailmalla niin kuninkaallisille kuin valtionpäämiehille. Sellisti Perttu Kivilaakso on taas tuttu Apocalyptica-yhtyeestä, jonka mukana hän kiertää maailmaa hengästyttävällä tahdilla. Loppuvuodesta muusikot lyöttäytyvät yhteen tuoden joulun sävelet yleisön kuultaviksi tunnelmallisella kirkkokonsertillaan Nurmijärven kirkkoon keskiviikkona 7. joulukuuta kello 19.

Lampenius on ollut edellisen kerran Suomessa kiertueella vuonna 1998, joten tulevasta kiertueesta hän on innoissaan.

– Puhuimme 2018 yhteistyöstä Pertun kanssa ja päätimme, että soittaisimme klassista musiikkia yhdessä. Silloin meitä oli vielä trio, kun pianisti Laura Mikkola oli mukana.

Lampenius sanoo duon olleen pitkä projekti, jonka ohjelmisto yltää ensi vuodelle. Silloin on luvassa myös konsertteja, jotka eivät kuulu nyt alkavaan joulukiertueeseen.

– Olemme suunnitelleet ohjelmistoa tälle kiertueelle muutaman kuukauden. Soittelimme Pertun kanssa aina he eivät olleet Apocalyptican kanssa lavalla.

Se, että kiertue järjestetään nimenomaan Suomessa merkitsee Lampeniukselle paljon.

– Sillä on suunnattoman suuri merkitys. Olen toivonut tätä kaikki nämä vuodet. Olen ollut poissa Suomesta vuodesta 1997 lähtien. Kaikki nämä vuodet olen tehnyt tätä muissa maissa.

Viime vuonna Lampenius sai maistiaisen Suomen konserteista, kun hän esiintyi kotimaassaan kolmen konsertin verran. Nämä esitykset olivat ainoastaan suomenruotsalaisille ja lavalla oli Lampeniuksen lisäksi myös muita.

Lampeniuksen ja Kivilaakson konserttikiertue kattaa yhdeksän paikkakuntaa, joista Nurmijärvi on ensimmäinen. Muita ovat muun muassa Halikko, Naantali, Hämeenlinna ja Kokemäki. 7. joulukuuta alkava kiertue päättyy 16. joulukuuta, sillä Lampeniuksen tulee olla konsertoimassa naapurimaassamme Ruotsissa jo seuraavana päivänä.

– Minulla on 17. joulukuuta kaksi konserttia Tukholmassa, joten aikataulu on aika kiireinen, hän sanoo.

Rakastan soittaa kaunista musiikkia.

Lampeniusta ja Kivilaaksoa yhdistää rakkaus soittamista kohtaan.

– Emme pystyisi elämään ilman sitä. Olemme siinäkin samanlaisia, laulamme instrumentin kautta, Lampenius sanoo.

Konsertti koostuu tunnetuista suomalaisista joululauluista. Lisäksi luvassa on oopperamelodioita ja aarioita, klassista musiikkia sekä Kivilaakson sävellyksiä, joita hän esittää yleensä Apocalyptican kanssa ja Lampeniuksen yksi oma sovitus.

– Perttu on tehnyt kaikkiin kappaleisiin uuden sovituksen. sellaisen, joka sopii meille, eli kappaleita on veivattu paljon, Lampenius paljastaa.

Duo on kokoajan lavalla kahdestaan, mutta tunnelmaa luovat heidän lisäkseen valot sekä taustanauhalta tulevat säestykset. Eli äänessä ei ole vain viulu ja sello.

Joulu on Lampeniukselle tärkeä ja rakas juhla. Hänen oma suosikkijoululaulunsa on Sylvian joululaulu, joka kuullaan myös kiertueella.

– Se on joululauluista kaunein. Se kertoo linnusta, joka kaipaa kotiin pohjolaan. Itsekin kaipaan aina Suomeen, tuntuu, että kaipuu kasvaa entisestään vuosi vuodelta, Lampenius sanoo.

Hän toivoo, että he saavat Kivilaakson kanssa välitettyä tunnelman lavalta yleisöön saakka.

– Olemme molemmat tunteellisia tyyppejä. Haluamme, että sen, minkä tunnemme sisällämme ja sydämissämme, koskettaa myös yleisöä.

Perttu Kivilaakso on soittanut Lampeniuksen kanssa kamarimusiikkia jo aiemmin, ja he huomasivat heti, että soittotyyli sopii yhteen saumattomasti.

– Koemme sekä ymmärrämme musiikin erittäin samankaltaisesti. Tämä uusi konsepti on ikään kuin luonnollinen jatkumo. Olemme kumpikin luoneet ison osan uriamme sähköistetyn musiikin saralla – modernisoiden klassista instrumenttia elektronisten soundien avulla. Pääsemme vihdoin toteuttamaan itseämme yhdessä, se tuntuu vaan täysin oikealta, Kivilaakso iloitsee.

Hän sanoo konsertin koostuvan rauhallisesta ja kauniista musiikista.

– Meidän molempien musiikillinen sielu lepää ja nauttii upeista melodioista ja koskettavista suurista tunteista. Uskon, että tämä intensiteetti tulee välittymään myös yleisölle. Olemme valinneet konserttiin meille rakkaimpia ja kaikista tärkeimpiä kappaleita, useasta eri tyylilajista, Kivilaakso sanoo.

– On kiehtovaa, kuinka kaikkea yhdistää juuri tuo melodinen kauneus, hän jatkaa.

Kivilaakso sanoo lähestyneensä avoimin mielin joululauluja, jotka hän sävelsi uudelleen.

– Useimmiten esittäen itselleni kysymyksen: kuinka tekisin tästä itselleni mahdollisimman mielenkiintoisen ja erilaisen? Miten voisin tarjota yleisölle jotain tuttua, mutta myös yllätyksellisyyttä? Kuinka rikkoa raja-aitoja, mutta samalla kuitenkin onnistua kunnioittamaan alkuperäistä melodiaa?

Kivilaakso paljastaa, että jokaisessa kappaleessa on ollut oma haasteensa. Joihinkin teoksiin hän käytti valtavan määrän aikaa vain etsiäkseen juuri oikeanlaisia säestyssoundeja. Toisessa taas yksinkertaisen melodian monipuolinen varioiminen.

– Omista ja Apocalyptican kappaleista halusin taas tehdä erilaisia ja uudenlaisia versioita. Mutta suurin haaste oli varmasti tehdä jokaisesta kappaleesta selkeästi erilainen -samalla säilyttäen meditatiivisen tunnelman koko konsertin keston ajan. Välillä olemme hyvin minimalistisissa hetkissä, kun taas isoimmat pauhut muistuttavat vaikkapa eeppistä elokuvasoundtrackia, Kivilaakso lupaa.

– Odotan niin innolla, että pääsen soittamaan ja hehkuttamaan Lindan kanssa! Tämänkaltainen musiikki sopii meidän persoonillemme enemmän kuin täydellisesti. Rakastan soittaa kaunista musiikkia kirkoissa, kokea ja jakaa sen ainutlaatuisen tunnelman yhdessä yleisön kanssa, olen siis aivan liekeissä jo nyt, Kivilaakso sanoo.