Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläinen Miia Salminen järjesti naisohjastajille oman Lady-liigan – finaali ajetaan 2. joulukuuta Vermossa

Vermon raviradalla ajetaan lauantaina 2. joulukuuta Lady-liigan finaali. Finalisteilla on takanaan 20 Suomen eri raviradoilla ajettua karsintakilpailua. Niistä saatujen pisteiden perusteella finaaliin osallistuu 12 naisohjastajaa.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Lady-liigan takana on nurmijärveläinen ohjasta Miia Salminen, joka on myös mukana lauantaisessa finaalissa.

– Järjestin aikaisemmin kansainvälisiä naisajajakilpailuja, mutta niitä ei ole pystynyt korona-aikaan järjestämään. Minulla on pitkään ollut mielessä järjestää suomalaisille naisohjastajille oma liiga. Kun tammikuussa kaaduin hiihtolenkillä ja käteni murtui pahasti, oli kättä parannellessa aikaa ryhtyä tekemään järjestelyjä, Salminen kertoo.

– Nykyään Suomessa on paljon naiskuskeja, annetaan heille mahdollisuus saada lisää kokemusta ajamisesta ja nimeä esille, hän jatkaa.

Lady-liiga onkin saanut positiivisen vastaanoton niin kuskeilta kuin raviradoiltakin. Karsintalähtöihin on osallistunut 84 kuskia ja lähdöt ovat Salmisen mukaan tulleet täyteen.

Liigan karsintakilpailuissa on ajettu sovituilla hevosilla, finaali ajetaan arvotuilla. Raviradat ovat saaneet itse päättää, millainen lähtö ajetaan. Karsintakisoissa yksi, Kuopiossa ajettu lähtö, on ajettu kyläverisillä, muut lämminverisillä.

– Naisohjastajien tilanne on viime vuosina parantunut paljon. Kun itse ajoin kortin 16-vuotiaana, kisaamaan pääsi kerran vuodessa Turun Ravinaisten mestaruusajoissa. Minäkin luovutin silloin ja olin yhdeksän vuotta ajamatta, kunnes aloitin taas omien hevosten kanssa ja sitä kautta sain myös muita ohjastettavia, Miia Salminen kertoo.

Tällä hetkellä Suomessa on hänen mukaansa paljon naisammattivalmentajia, jotka ajavat omilla hevosillaan.

– Ohjastaminen ei ole voimalaji vaan täysin taitolaji, Salminen muistuttaa.

Lady-liigaa on toivottu myös ensi vuodelle, ja järjestelyt käynnistyvätkin tammikuussa.

Sitä ennen edessä on kuitenkin tämän vuoden Lady-liigan finaali, johon Salminen osallistuu Arrogancella. Myös hänen oma hevosensa Swan Orden kilpailee samassa sarjassa Suvi Vaittisen ohjastamana.

Finaalin voittajaksi Salminen veikkaa Henna Halmetta tai Emma Värettä, jotka ovat kumpikin ammattikuskeja ja joille on osunut arvonnassa hyvät hevoset.