Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Turhaa rahanhaaskausta kiikuttaa Kiveä paikasta toiseen" – Pitäisikö Aleksis Kiven patsas siirtää?

Nurmijärven Uutiset kysyi lukijoilta verkkokyselyssä, mitä mieltä he ovat Aleksis Kiven patsaan sijainnista.

Aleksis Kiven patsaan nykyinen sijainti kunnantalon ja Nurmijärven pääkirjaston välisellä alueella on noussut keskustelunaiheeksi eri yhteyksissä. Patsaan ympäristössä järjestetään erilaisia juhlallisuuksia ja tilaisuuksia. Osa kokee, että patsas on nyt sijoitettu liian ahtaalle paikalle.

Nurmijärven Uutiset kysyi muutama viikko sitten verkkokyselyssä, mitä lukijat ajattelevat patsaan sijainnista: Pitäisikö se siirtää ja jos pitää, mikä olisi parempi paikka.

Kyselyyn tuli 110 vastausta. Vastanneista selvä enemmistö, eli 60 % oli sitä mieltä, että patsas tule pitää nykyisellä paikallaan.

Patsaan paikan säilyttämisen puolella olevat perustelivat kantaansa sillä, että patsaan siirto olisi turhaa rahanhukkaa.

– Kun painavaa syytä siirtämiselle ei ole, eikä kiistattomasti olennaisesti parempaa paikkaa ja kun siirtäminen maksaa, miksi pitäisi?

– Onko kunnalla ylimääräistä rahaa patsaan siirtämiseen?

– Mitä sitä alituiseen muuttamaan, hyvä paikka istua siinä missä on nyt.

– Paikka on hyvä nyt, joten siirto ei tule kysymykseen.

– Turha siirrellä edestakaisin. Silloin kun se siirrettiin pois omasta puistostaan löytyi monta hyvää syytä miksi sen pitäisi olla tässä keskellä kylää.

Siirtäminen on turhaa rahan hukkaa.

– Ei ole hyvä joka vuosikymmenellä vaihdella patsasta pitkin kyliä. Ehtihän patsas olla alkuperäisellä paikallakin varmaan 60 vuotta. Tori ei ole tarpeeksi juhlava paikka kansalliskirjailijan patsaalle.

– Siirtäminen on turhaa rahan hukkaa. Varmasti sille rahalle löytyy tärkeämpääkin käyttöä.

– Turhuuden turhuutta. Tärkeämpiäkin asioita on hoitamatta.

– Turhaa rahanhaaskausta kiikuttaa Kiveä paikasta toiseen.

Useat vastaajat perustelivat kantaansa sillä, että kirjailijan patsas tulee olla kirjaston vieressä.

– Kirjaston läheisyys on luonteva paikka kirjailijan patsaalle.

– Se on nyt hyvällä paikalla kirjaston lähellä ja siihen se kuuluukin.

– Hyvä sijainti siinä kirjaston vieressä

– Kunnantalon-kirjaston puisto on arvokas paikka.

– Kirjailija ja kirjasto kuuluvat luontevasti yhteen.

– Kiven patsas on kiinteä osa kirjasto- ja kulttuuripalveluja ja kaunistaa aluetta. Patsasta ei pidä siirtää nykyiseltä paikaltaan, eikä pilata aluetta uusilla parkkipaikoilla. Autoille löytyy hyvin parkkipaikkoja lyhyen kävelymatkan sisällä.

– Nykyinen paikka on hyvä, kun siinä voi arkisinkin istuskella pikkuaukiolla miettimässä syntyjä syviä ja nauttia olostaan. Se on myös lähellä kirjastoa, joka liittyy vahvasti on kirjailijaan.

Useissa vastauksissa esitettiin, että patsaan ympärillä olevien istutusten tulisi olla matalempia.

– Istutuksia voisi uusia mataliksi, patsas näkyisi paremmin.

– Pidetään vaan huoli, että pensaat eivät kasva liian suuriksi.

– Paikka on todella hyvä. Istutuksia vain tulisi ehdottomasti nykytilanteeseen nähden karsia siten, että aukiosta tulisi avara. Parantaisi viihtyisyyttä ja patsaan näkyvyyttä keskeisellä paikalla.

– Jos patsaan ympärille halutaan lisää vapaata tilaa, parkkipaikka-alueita lienee mahdollista järjestellä uudelleen. Kun patsas on melko pienikokoinen, korostaisi suuri avara tila patsaan ympärillä lisää patsaan pienuutta.