Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven ysiluokkalaiset tutustuivat jatko-opintoihin – Monikossa esittäytyi parikymmentä oppilaitosta kotikunnasta ja lähialueilta

Mikä minusta tulee isona? Millaisen opintopolun valitsen? Noin 600 Nurmijärven 9.-luokkalaista perehtyi näihin asioihin keskiviikkona Monikossa järjestettyjen opintomessujen yhteydessä.

Messuilla esittäytyi kymmenkunta ammatillista oppilaitosta ja sama määrä lukioita. Myös nuorille tieto- ja neuvontapalvelua tarjoava Ohjaamo sekä vaihto-oppilas- ja kansainvälisyysjärjestö Yfu esittäytyivät.

Arkadian Yhteislyseon lukion ständillä koulua edustivat Veera Kämäläinen ja Tuuli Puotiniemi sekä opinto-ohjaaja Laura Lindberg.

– Meidän koulussa opettajat ottavat opiskelijat positiivisin mielin ja avoimesti vastaan, jos esimerkiksi tulee jokin pulmatilanne, Veera Komolainen kertoo.

– Hyvä ilmapiiri ja monipuolinen lukio, Tuuli Puotiniemi kehuu.

Millaisen opintopolun valitsen?

Arkadian lukion vetonauloja ovat tyttöjen mukaan taidelinja ja urheiluvalmennus. He ovatkin saaneet vastailla opintomessujen aikana moniin taidelinjan toimintaa koskeviin kysymyksiin. Rajamäeltä tuleva Komolainen on myös vastannut pitkähköön koulumatkaan liittyviin kysymyksiin.

– Tämä on yhteisöllinen tapahtuma, jossa ovat paikalla kaikki kunnan 9.-luokkalaiset. He pääsevät kerralla tutustumaan useisiin pääkaupunkiseudun ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin. Me taas pääsemme esittelemään oman koulumme toimintaa ja tuomaan esille sen, ettei Nurmijärveltä välttämättä tarvitse lähteä kauemmas lukioon, Laura Lindberg kuvailee opintomessujen merkitystä.

Opinto-ohjaaja Varpu Kujala Seitsemän veljeksen koulusta Rajamäeltä on osallistunut vuoden 2022 opintomessujen järjestelyihin. Ensimmäiset opintomessut järjestettiin vuonna 2019, sen jälkeen korona on estänyt messutapahtumat.

– Ajatuksena on, että oppilaat pohtivat ennakkoon kysymyksiä ja saavat esittelijöiltä vastauksia siihen, mitä kyseisessä oppilaitoksessa tehdään ja miten siellä opiskellaan, Kujala kertoo.

– Osa on käynyt kyselemässä tosi hyvin, osa käy messualueen läpi nopeasti ja miettii lopun aikaa mitä tekisi, hän jatkaa.

Vuodesta 2013 Seitsemän veljeksen koulussa opinto-ohjaajana työskennelleen Kujalan mukaan sähköala on jo muutaman vuoden ajan ollut erittäin suosittu ja alan opintoihin tarvittavien pisteiden määrä on noussut. Myös rakennusala kiinnostaa, samoin liiketoiminta.

Se, hakeutuuko oppilas lukioon vai ammatilliseen koulutukseen, on Kujalan mukaan Nurmijärvellä taajamakohtaista.

– Klaukkalassa hakeudutaan enemmän lukioon, Rajamäellä ammatilliseen koulutukseen. Kirkonkylällä tilanne on puolet ja puolet, Kujala kertoo.

Rajamäeltä jatko-opintoihin lähdetään pohjoisen suuntaan, Klaukkalasta ja Kirkonkylältä Helsinkiin ja Vantaalle.

Opinto-ohjaaja Eero Lounela edustaa opintomessuilla Nurmijärven Keudaa. Hänen mukaansa opiskelijamäärä Nurmijärvellä on kasvanut viimeisten kolmen vuoden aikana sadalla opiskelijalla.

– Suosituimpia linjoja ovat sähköala, ajoneuvoala ja IT-linja, Lounela kertoo.

Juttua muokattu 5.12. klo 9:04. Korjattu Arkadian lukiolaisten nimet oikeiksi.