Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkjärven lintujen pesimäolosuhteet halutaan paremmiksi – ottaisitko telkän- tai koskelonpöntön omalle maallesi?

Nurmijärvellä on käynnistynyt projekti, jonka tarkoituksena on kehittää Valkjärven lintujen pesintäolosuhteita, kerrotaan projektiryhmän tiedotteessa. Projekti perustuu Arkadian yhteislyseon noin 70 opiskelijan opettajansa Mika Simpuran johdolla muutama vuosi sitten tekemän tutkimuksen tuloksiin.

Tutkimuksen tulokset kertovat muun muassa, että Valkjärvi ei happamoidu ja että sen fosforimäärä on korkea. Vesi viipyy Valkjärvessä pitkään, 5-8 vuotta. Järven syvin kohta on 12,3 metrin syvyinen. Lämpenemisen kerrotaan heikentävän Valkjärven tilaa.

Järven mataluuden ja savipohjan vuoksi järvessä on vain vähän eliölajeja. Järven tilanne on kuitenkin tutkimuksen mukaan paranemassa, sillä maanmuokkaus on vähentynyt ja sitä myöten rasite vähenee.

Projektin tukijoiksi ovat lupautuneet Mika Simpura, Pro Valkjärvi ry, Valkjärven kyläyhdistys ry, Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus ry sekä Nurmijärvi-Klaukkalan rotaryklubi ry.

Projektiryhmässä on nyt toistakymmentä asiasta kiinnostunutta henkilöä. Alkajaisiksi on suunnitelmissa rakentaa 20-25 telkänpönttöä ja muutama koskelon pönttö. Ne viedään Valkjärven rannoille ennen pääsiäistä, jotta ne ovat valmiina, kun telkät saapuvat järjelle.

Valkjärven rantojen maanomistajat, jotka ovat halukkaita ottamaan pöntön omalle maalleen, voivat ottaa yhteyttä Ari Niiniviita, niiniar@gmail.com. Lisätiedot: https://rotary.fi/nurmijarviklaukkala/ajankohtaista/