Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ota nämä asiat huomioon sähkökatkon lähestyessä – "Suihkussa saattaa yhtäkkiä olla tukalat paikat"

Kerrostaloissa tulee välttää hissien käyttöä, jos sähkökatko on tulossa.

Sähkökatkojen mahdollisuus kasvaa tuulettomina päivinä ja kovilla pakkasilla. Monet sähköyhtiöt ovat puhuneet kahden tunnin mittaisista katkoista, joita ei toistaiseksi ole tarvittu.

– Kahden tunnin sähkökatko on sen mittainen, että pää kestää sen, etenkin jos katkosta on annettu ennakkotieto, Nurmijärven Kotien kiinteistöpäällikkö Sakari Elomaa sanoo.

Kannattaakin seurata tiedotusvälineitä ja varmistaa, että omat tiedot ovat ajan tasalla Nurmijärven sähköllä, joka tiedottaa ennakoitavista sähkökatkoksista tekstiviestillä mahdollisuuksien mukaan. Yleiset varautumisohjeet ja neuvot löytyvät useilta nettisivuilta.

Hän muistuttaa, että hissin käyttöä tulee välttää, jos sähkökatko on tulossa.

– Ensimmäisten katkojen aikaan voi olla, ettei asukas muista ettei hissiin kannata mennä. On kuitenkin hyvä huomioida, että mitä useampi ihminen on eri hisseissä jumissa, sitä pidemmäksi vasteaika venyy. Eli, jos liikut sähkökatkon aikaan rappukäytävässä, varmista myös, että naapuri ei ole jäänyt hissiin jumiin.

Sähkökatkon iskiessä kerrostalot pimenevät, mutta mahdolliset hätäpoistumistiekylttien valot jäävät palamaan. Kannattaa hankkia tasku- tai otsalamppu varaparistoineen sähkökatkojen varalta. Elomaa muistuttaa, ettei myöskään suihkuun kannata suunnata sähkökatkon aikaan, vaikka vettä näyttäisi tulevan hanasta normaalisti.

– Kaukolämpökohteissa voi käyttöveden venttiili jäädä aukiasentoon sähkökatkon sattuessa. Silloin suihkussa saattaa yhtäkkiä olla tukalat paikat. Jos venttiili jää päälle, ja suihkussa kääntää hanaa lämpimämmälle, niin kohta voi jäädä 90 asteisen veden alle.

Huolto on varautunut sähkökatkoihin.

Elomaa sanoo kuuman veden normaalisti lämpiävän max. 55–60 asteeseen. Se tuntuu iholla erittäin kuumalta, mutta ei polta. 90 asteinen vesi tekee kuitenkin paljon pahempaa jälkeä. Venttiilin automaattinen sulkeminen sähkökatkon aikana ei ole vielä mahdollinen.

Vaikka kahden tunnin sähkökatkoilta on toistaiseksi vältytty, niin pienempiä katkoja on ollut. Niistä on ollut hyötyä, sillä nyt huoltoyhtiöt tietävät, missä kiinteistöissä pitää käydä katkon aikana tai sen jälkeen, jotta talon automaatio saadaan taas toiminaan. Ensimmäisen pitkän katkon aikana tämä varmistuu.

– Huolto on varautunut sähkökatkoihin varapolttoaineella. Puhelimet pidetään myös ladattuina.

Elomaan mukaan asukkaat eivät ole vielä kyselleet sähkökatkoihin liittyvistä asioista, mutta Nurmijärven Kodit tulee tiedottamaan aiheesta voimakkaasti, jos sähkökatkoja on tiedossa.

– Katkoista tiedotetaan myös valtakunnallisesti sekä Nurmijärven kunnan toimesta.

Poikkeustilat tuovat mukanaan myös toivottavasti positiivisen piirteen, kun yhteisöllisyys kasvaa.

– Toivon, että nytkin muistetaan katsoa naapureiden perään ja autetaan tarvittaessa.

Nurmijärven Kodeilla on noin 1 750 asuntoa, joissa on 2 500 asukasta. Elomaa muistuttaa, että mahdollisille sähkökatkoille ei voi mitään.

– Sietokyky. Se pitäisi olla kaikilla kohdillaan. Sähkökatkojen arvioidaan asettuvan kello 8–10 sekä 16–18 välille.

Elomaa toivoo, että ihmiset pysyvät rauhallisina eivätkä ala soittelemaan huoltoyhtiöön, jos heillä ei ole oikeaa hätää. Hän muistuttaa, että vaikka alaovissa on sähköinen koodilukko, niin ulos pääsee aina avaimitta.

– Kaveri ei tosin pääse sisälle, koska koodi ei toimi ilman sähköä. Avaimilla sisään pääsee. Jos sähkökatkon aikana lähtee ulos, kannattaa varmistaa, ettei liesi tai muut sähkölaitteet jää päälle, jottei tapahdu katastrofia sähköjen palatessa.

– Asioista on hyvä löytää myös positiivinen puoli. Sähkön riittämättömyys ja korkea hinta vauhdittavat energian säästötoimenpiteitä ja innovaatioita. On myös hyvä tiedostaa, kuinka riippuvaisia olemme sähköstä ja arvostaa sitä, kuinka se mahdollistaa nykyisen kaltaisen elämisen, Elomaa sanoo.

Hänellä on vinkki lyhyen iltaisen sähkökatkon varalle.

– Lämmitä valmiiksi ennen sähkökatkoa kaakaota termariin. Pyydä naapuri tunnelmalliselle rupatteluhetkelle ledkynttilöiden valaisemaan kaakao- ja piparihetkeen.