Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnan taidekokoelma täydentyi tänä vuonna yhdellä teoksella – "On mahtavaa, että saimme sen"

Nuuka-ohjelman takia Nurmijärvellä nipistetään taiteesta ensi vuonna 6000 euroa.

Kunnan taidekokoelmaan on tullut tänä vuonna yksi taideteos. Hankinnan hinta on yhteensä 4800 euroa ja se sisältää kaksi osaa. Taideteos on Klaukkalan koulussa. Teoksen on tehnyt kuvanveistäjä Corinna Helenelund. Hupparin näköisen teoksen nimi on ”Pilvi” ja toisen osan nimi ”Pisara”.

Teokset ripustettiin koulun portaikkoon kuukausi sitten. Portaikossa on paljon tyhjää valkoista kivi- ja betonipintaa.

– Tekstiilillä tuodaan tilaan lämpöä, ja teoksen väri on suunniteltu sopimaan yhteen portaikon sivuseinän sinisen värin kanssa. Tekstiilistä valmistetuilla teoksilla saatiin tuotua lämpöä ja väriä portaikon kylmän kalseisiin seiniin, Nurmijärven kunnan kulttuuripäällikkö Mia Fagerström sanoo.

Klaukkalan koulun va. rehtori Tuomas Nybergin mukaan on hienoa, että kunta tekee taidehankintoja, joita sijoitetaan julkiseen tilaan, jossa teos on kaikkien nähtävillä.

– Paikassa, johon taideteos tuli, on paljon tilaa. On mahtavaa, että saimme sen, Nyberg sanoo.

Hänen mukaansa myös koulun oppilaat ovat sanoneet teosta hienoksi ja isoksi.

Suunnitellaan taiteen sijoittelu samalla, kun suunnitellaan rakennus.

Nyberg sanoo teoksen toisen osan herättäneen oppilaiden keskuudessa eri tulkintoja. Pisara-osa on muuntautunut vaikka miksi oppilaiden mielissä.

Taidehankinnan viranhaltijapäätöksen tekee kunnassa kulttuuripäällikkö, kun hinta on maksimissaan 15 000 euroa. Sitä kalliimpien teosten viranhaltijapäätöksen tekee sivistysjohtaja.

– Hankintapäätökset ovat julkisia. Hankintaa edeltää prosessi, johon osallistuu useampi henkilö, Fagerström sanoo.

Taideteosten hankkiminen on usein pitkällinen prosessi eikä Fagerströmin mukaan ole mahdollista sanoa yksiselitteisesti kuinka kauan yksittäisen teoksen hankintaan menee aikaa. Aikaa kuluu yleensä vähintäänkin kuukausia.

– Jos teos tilataan taiteilijalta johonkin tiettyyn tilaan, ja jos siihen haetaan rahoitusta kunnan ulkopuolelta, aikaa kuluu kaikkine vaiheineen helposti kaksi tai kolmekin vuotta, hän sanoo.

Teoksia hankitaan sellaisiin kunnan tiloihin, joissa taiteelle on tarvetta, tai joissa taidetta ei ole vielä ollenkaan.

– Aikaisemmilta vuosilta voi mainita esimerkkinä vuonna 2020 valmistuneen Metsolan päiväkodin. Sinne sijoitettiin kunnan taidekokoelmasta yksi vanha teos, ja hankittiin kaksi uutta teosta, Fagerström vinkkaa.

Ensi vuonna määräraha taiteen hankkimiseen pienenee Nuuka-toimenpiteenä 6000 eurolla. Fagerström ei vielä osaa sanoa mitä jäljelle jäävällä noin 9000 eurolla saadaan hankittua ja mihin hankittava teos on tulossa.

– Toivon, että tulevaisuudessa tulevien rakennusten rakentamisen yhteydessä tai vanhojen rakennusten peruskorjauksen aikaan otetaan myös taide huomioon, kuten nyt pääkirjaston peruskorjauksessa tehtiin. Taideteokset suunniteltiin heti alkuvaiheessa, jolloin lopputulos on harmoninen, viihtyisä ja kaunis. Taideteokset ovat niille suunniteluilla paikoilla, eli suunnitellaan taiteen sijoittelu samalla, kun suunnitellaan rakennus. Jälkikäteen on haastavaa tehdä esimerkiksi tukirakenteet, Fagerström huomauttaa.

Mihin Fagerström sijoittaisi itse taidetta Nurmijärvellä?

– Ulkotiloissa olevia moderneja taideteoksia ei juuri ole. Ulkona esillä olevista teoksista Toivo JaatisenSeitsemän veljeksen tie” -veistos pääkirjaston edessä, Aukusti Veuron tekemä Aleksis Kiven patsas Kirkonkylässä sekä Klaukkalan torilla oleva Veikko Nuutisen Elämän pieni keinulauta” -veistos kuuluvat kolmen kokoelmaan, mutta muuten näitä ei juuri ole.

Fagerström lisäisi taidetta kunnan alikulkuihin ja toivoo kuntaan lisää valotaidetta.

– Hyvinkäälle kun ajaa sisään, niin vastassa on liikenneympyrän kaunis valaistus, joka toivottaa tervetulleeksi. Nurmijärvellä voisi olla jotain samankaltaista. Ihmiset haluavat asua viihtyisässä ja kauniissa paikassa, on meidän tehtävämme toteuttaa se.