Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumenaurauskaluston koko kapasiteetti käytössä tulevina päivinä – "Tulevat kelit tietävät työntekijöillemme pitkiä työpäiviä"

Katujen ja jalankulkuteiden lumenaurauksista huolehtivat kunta ja sopimusurakoitsijat kunnossapitoluokituksen mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä, maanteiden lumenauraus kuuluu valtiolle.

Katujen lumenaurauskaluston koko kapasiteetti oli jo tällä viikolla käytössä, ja kadut on nyt saatu pääsääntöisesti aurattua. Luvassa on kuitenkin lisää lunta useita senttejä sekä viikonloppuna että ensi viikon alussa, kunnan tiedotteessa sanotaan.

Kunta ja sen sopimusurakoitsijat huolehtivat katujen ja jalkakäytävien talvikunnossapidosta. Nurmijärvellä on käytössä alueurakointi Klaukkalassa ja Lepsämässä, jossa valittu urakoitsija, Alltime, vastaa kunnossapitotöistä. Kunta huolehtii pääsääntöisesti kunnan muilla alueilla olevien katujen lumenaurauksesta.

Kadut hoidetaan kunnossapitoluokituksen mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Lumen määrällä, mutta myös lumisateen kestolla on vaikutusta, miten nopeasti päästään hoitamaan asuntokatuja.

Toivommekin kuntalaisilta kärsivällisyyttä.

– Kun lumisade kestää riittävän pitkään, päästään kaikille asuntokaduille kunnolla ehkä vasta päivän parin jälkeen siitä, kun lumisade on alkanut. Tämä johtuu osittain siitä, että aurauskalusto voi joutua palaamaan takaisin pääkaduille, vaikka kaikkia asuntokatuja ei vielä ole ehditty auraamaan. Lumi on onneksi pakkaslunta, jota on huomattavasti nopeampaa aurata, kertoo kunnan katupäällikkö Jouko Rimpilä.

– Töitä teemme koko kapasiteetilla – käytössä olevalla aurauskalustolla ja henkilöstöresursseilla. Tulevat kelit tietävät työntekijöillemme pitkiä työpäiviä, ja silti, joka paikkaan emme valitettavasti ehdi heti. Toivommekin kuntalaisilta kärsivällisyyttä asian suhteen, lisää Rimpilä.

Kiinteistöjen omistajat ja asunto-osakeyhtiöt puolestaan vastaavat tontille johtavan kulkutien talvikunnossapidosta, lumen poistosta ja liukkaudentorjunnasta.

Varsinkin tiiviillä asuinalueilla auratessa syntyy tonttiliittymiin pakosti aurausvalleja, joiden poistaminen kuuluu lain mukaan tontinomistajalle. On myös hyvä muistaa, että kiinteistöjen lumia ei saa viedä kadulle eikä puistoalueille.

Kunta huolehtii myös pyöräteiden ja yhdistettyjen jalankulku- ja pyöräteiden lumenaurauksesta ja liukkaudentorjunnasta hiekoituksella.

Jalankulku- ja pyöräteillä kulkevat voivat vähentää liukastumista omilla toimilla ja valinnoilla. Liukkailla keleillä kulkiessa on tärkeää keskittyä liikkumiseen ja varata riittävästi aikaa matkantekoon. Pitopohjajalkineet, nastakengät tai kenkiin kiinnitettävät liukuesteet vähentävät kaatumisriskiä.