Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Sinulle pieni asia voi toiselle olla suuri ja merkityksellinen” – Jouluapu Nurmijärvi huolehtii, että vähävaraiset perheet saavat joulun

Kaikille lapsille täällä Nurmijärvelläkään joulu ei ole itsestäänselvyys. Monessa perheessä mietitään, saadaanko edes jouluruokia pöytään. Jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus jouluun ja lahjoihin.

Näillä sanoilla alkaa Facebook-ryhmä Jouluapu Nurmijärvi -sivun kuvaus ryhmästä. Ryhmä on perustettu vuonna 2014. Nina Eklund on ollut sen ylläpitäjänä seitsemän vuoden ajan.

– Jouluavun tehtävänä on olla linkkinä niiden nurmijärveläisten välillä, jotka haluavat antaa ja niiden perheiden, jotka tarvitsevat apua toteuttaakseen lasten ja nuorten joululahjatoivomuksia ja olla jakamassa jouluiloa niin lapsille kuin aikuisillekin. Sinulle pieni asia voi toiselle olla suuri ja merkityksellinen, Eklund sanoo.

Jouluapu toimii sähköpostilla laitettavilla hakemuksilla. Avunhakijan tulee laittaa selvästi hakemukseen millaista apua hän toivoo.

– Hakemukseen tulee kirjoittaa lyhyt kuvaus elämäntilanteesta ja avuntarpeesta. Lisäksi siinä tulee olla mahdollisimman tarkasti lahjatoivomukset, lasten iät ja sukupuoli sekä vaate- ja kenkäkoko. Jos kaivataan ruoka-apua, niin sekin tulee muistaa laittaa hakemukseen. Kannattaa kertoa, millaista ruoka-apua kaipaa, Eklund sanoo.

Hakemuksessa tulee olla myös avunhakijan nimi, puhelinnumero ja osoite, jotta auttajat pystyvät ottamaan yhteyttä.

– Näin vältymme turhilta viestienvaihdoilta auttajien kanssa ja se vähentää huomattavasti työmäärää ylläpidossakin, Eklund huomauttaa.

Ykköskriteeri on pienet lapset.

Hyväksynnän jälkeen hakemus julkaistaan ryhmän seinällä anonyymisti. Auttajat voivat kommentoida julkaisuun. Yhteystiedot vaihtuvat ylläpitäjien toimesta yksityisesti, jotta perhe pysyy anonyymina.

Eklund sanoo monen hakijan olevan Kelan tukien varassa. Kaikki tositteet omasta taloudellisesta tilanteesta tulee liittää hakemuksen mukaan, jotta Jouluapu menee apua oikeasti tarvitseville.

– Hakijalla ei tarvitse olla lapsia, jotta hän voi laittaa hakemuksen, mutta tänä vuonna ykköskriteeri ovat pienet lapset. Teini-ikäiset ymmärtävät tilanteen paremmin.

Eklundin mukaan hakemuksia on tullut tänä vuonna selkeästi edellisvuosia vähemmän. Aiemmin autettavia perheitä on ollut 50, nyt niitä on 30, joista Eklundin perhe auttaa itse neljää.

– Hakemusten vähäinen määrä oli yllätys itsellenikin. Kyselin vanhoilta hakijoilta onko heillä tarvetta avulle tänä vuonna. 98 prosenttia vastasi, etteivät he kehtaa pyytää apua, sillä heillä on sentään katto päänsä päällä. Tällä he viittasivat ukrainalaisiin, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa sodan takia.

Apua antaneiden paketit päätyvät oikeisiin osoitteisiin ylläpidon avulla. He ilmoittavat, mihin lahjat voi toimittaa, jotta oikea perhe saa oikeat paketit.

– Tänä vuonna meillä on kolme lahjapistettä, mihin paketit voi jättää. Paketeissa tulee olla autettavan perheen numero, joka näkyy Facebookissa. Kaksi pisteistä on Klaukkalassa ja yksi Kirkonkylällä.

Ylläpito toivoo että, lahjoitukset on perillä 16. joulukuuta mennessä, paitsi kinkkuralli, jonka päivämäärä on 21. joulukuuta.

– Perheiden kanssa sovitaan, mistä ja milloin paketit voi hakea.

Eklundin mukaan jokainen perhe, jonka hakemus julkaistaan Jouluavun sivulla, saa apua.

– Mitä surullisempi tarina, sitä enemmän auttajia on, mutta meidän tehtävämme on huolehtia, että kaikilla perheillä olisi tasapuolisesti auttajia.

Eklundin mukaan yritykset ovat olleet normaalisti hyvin mukana auttamassa, mutta nyt niiden määrän voi laskea yhden käden sormilla.

– Olemme käytännössä yksityishenkilöiden avun varassa.