Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkään sairaalan päivystys pahasti ruuhkautunut – vain kiireelliset tapaukset hoidetaan

Ruuhkan ei odoteta helpottavan pitkään aikaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteispäivystykset ovat pahoin ruuhkautuneet. Potilaat eivät pääse päivystyspoliklinikoilta eteenpäin jatkohoitoon.

Yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista.

Hyvinkään sairaalan päivystyksen ruuhkatilanteen ei odoteta helpottavan ainakaan ennen talven epidemiakauden päättymistä, kertoo ylilääkäri ja Hyvinkää Akuutti -tulosyksikön johtaja Juha Valli. Hänen mukaansa esimerkiksi influenssakausi jatkuu yleensä kevääseen, maalis–huhtikuulle, vähitellen hiipuen.

– Koronainfektioiden lisäksi nyt alkaa olla runsaasti influenssapotilaita, samoin RS-virusinfektioita. Talven aikana on lisäksi niin sanottuja tavallisia flunssatauteja, jotka kroonisista hankalista perussairauksista kärsiville, voivat laukaista sairaalakäynnin, Valli toteaa.

Päivystyksen vuodeosastot jatkuvasti täynnä.

Hänen mukaansa päivystyksen kaikki vuodeosastot ovat juuri nyt jatkuvasti täynnä, ja päivystyspoliklinikalla jatkohoitopaikkaa odottaa päivittäin 10–25 potilasta.

– Heidän hoidosta ja lääkärikierroista vastaavat päivystyksen hoitajat ja lääkärit. Tämä luonnollisesti hidastaa uusien potilaiden tutkimusta ja hoitoa. Jos jatkohoitoon pääsy tapahtuisi viiveettä, pärjäisimme nykyisen potilasmäärän kanssa hyvin. Eli lähes kaikki päivystyspoliklinikan sängyt ovat jonottajien käytössä ja uudet potilaat istuvat usein aulassa odottamassa sänkypaikkaa, Valli sanoo.

Jonottaminen lääkärin vastaanotolle kestää tällä hetkellä arviolta tunnista viiteen tuntiin. Vallin mukaan normaali tavoiteaika on alle tunti.

– Kaikki ne potilaat, jotka eivät tarvitse välitöntä päivystyksellistä hoitoa, ohjataan päiväaikaiselle vastaanotolle omille terveysasemille. Potilaiden priorisoinnin ratkaisee lääketieteellinen kiireellisyys, hengenvaarassa olevat tutkitaan heti.

Tällä hetkellä potilaiden kannattaa ensisijaisesti hakeutua omalle terveysasemalle, jossa arvion tekee walk in -hoitaja.

– Jos hoivapaikkoja saadaan jatkossa enemmän auki, helpottaa se perusterveydenhuollon ja sairaalaan osastopaikkatilannetta, Valli toteaa.

Tällä hetkellä päivystykset ovat täynnä Hyvinkään, Jorvin, Peijaksen ja Töölön sairaaloissa.