Suomen hallitus aikoo puuttua ylisuuriin sähkölaskuihin helmikuussa maksettavan kertakorvauksen avulla. Muita mahdollisia tukimuotoja voisivat olla esimerkiksi sähkön hintakatto tai takuuhinta. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.
Kertakorvaus perustuisi alustavan suunnitelman mukaan marraskuun ja joulukuun sähkölaskuihin: mitä suuremmat laskut, sitä suurempi korvaus.
Vielä tässä vaiheessa hallitus ei ole päättänyt maksettaisiinko kertakorvaus kuluttajan tilille vai pienentäisikö se sähkölaskua. Jos korvaus näkyisi pienempänä sähkölaskuna, valtio korvaisi sen sähköyhtiöille.
Varsinainen hintakatto sähkölle on alustavien tietojen mukaan siirtymässä jatkovalmisteluun. Se ei siis todennäköisesti tule käyttöön ainakaan tänä talvena.
HS:n tietojen mukaan alustava hintalappu kertakorvaukselle ja mahdollisille muille uusille tukitoimille on noin 1,2 miljardia euroa.
Kuluttajaliiton tuoreesta kyselytutkimuksesta selviää, että peräti 78 prosenttia vastaajista kertoo kannattavansa sähkön hinnalle asetettavaa määräaikaista hintakattoa.
Hintakaton käytännön vaikutuksista löytyy jo Kuluttajaliiton mukaan tietoa. Esimerkiksi Seinäjoella ja Kokkolassa, jossa hinnat ovat paikallisilla päätöksillä pysyneet alle 20 sentissä, on tullut selvää näyttöä, että kyseisten alueiden kuluttajat ovat säästäneet sähköä samassa tahdissa kuin muutkin suomalaiset.
Liiton kyselystä selvisi myös se, että sähkön hinta aiheuttaa tällä hetkellä jo lähes 60 prosentille suomalaisista taloudellista ahdinkoa.
– Nyt on viimeinen hetki etsiä ja löytää parhaat mallit kuluttajien auttamiseksi. Mikä tai mitkä parhaat ratkaisut ovat, jää nyt poliitikkojen ja päättäjien käsiin, toteaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.
Hänen mukaansa mikä tahansa malli, kuten yhtiökohtainen Kokkolan malli, on hyvä, kunhan se laajasti laskee kuluttajien kohtuuttomia sähkölaskuja.