Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkölaskut pöytälaatikkoyhtiölle "maksettaviksi" ja sitten yhtiö konkurssiin? – Näin kommentoi verottaja potentiaalista poikkeustalven porsaanreikää

Saadun lukijavinkin perusteella suomalaisyrityksissä olisi otettu kovat konstit käyttöön haastavan energiatalven varalta.

Vinkin mukaan useampi on jo hoksannut mahdollisuuden, jossa yrityksen sähkölaskut siirretään pöytälaatikkofirmaan ja annetaan pöytälaatikkofirman ajautua konkurssiin. Osakeyhtiön konkurssissa veloista ei joudu vastaamaan henkilökohtaisesti.

Verohallinnon mukaan tällaisia riskejä on tunnistettu, ja ne ovat seurannassa.

– Tällainen suunnittelumahdollisuus on olemassa, jossa siirretään sopimukset pöytälaatikkofirmoille ja ajetaan ne konkurssiin. Asiaan on haastava puuttua ainakaan etukäteen, sanoo yritysverotuksen riskivastaava Jarno Mäkelä.

Yksi mahdollinen väärinkäyttötilanne olisi esimerkiksi se, että jo olemassa olevan yrityksen nimiin siirrettäisiin yksityishenkilön sähkösopimus, jolloin sähkökulut yritettäisiin vähentää yrityksen kuluna verotuksessa. Mäkelä kuitenkin huomauttaa, että ilmiöstä ei ole ainakaan vielä tullut kansalaispalautteita tai vihjeitä. Verohallinnon päässä tilastoissa ilmiö näkyisi loppuvuoden 2022 osalta aikaisintaan ensi keväänä ja vuoden 2023 osalta keväällä 2024.

Aivan nappia painamalla yrityksen perustaminen ei onnistu. Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitus maksaa sähköisesti 60 euroa ja paperilla 110 euroa. Osakeyhtiön osalta sähköinen ilmoitus maksaa puolestaan 275 euroa ja paperisesti 380 euroa. Ennen yrityksen perustamista tulee käydä läpi lisäksi esimerkiksi liiketoimintasuunnitelma, yhtiömuodon valinta, rahoitus, markkinakartoitus ja taloudenhoito.

Väärien tietojen tahallinen ilmoittaminen verotukseen on myös rikollista toimintaa. Se on veropetos tai verovilppiä, josta voi saada veronkorotuksen, sakkoja tai jopa vankeusrangaistuksen.

Mäkelä pohtii sitä, miten helposti kyseisenlainen veivaus voisi onnistua käytännössä.

– Nopeasti ajateltuna tulee mieleen, että jos kysymys on yksityishenkilön sähkösopimuksesta, joka yhtäkkiä halutaankin siirtää osakeyhtiölle, niin se ei ihan välttämättä onnistu. Toki voi ottaa uuden sopimuksen, ei siinä mitään, esimerkiksi asuntoa tai kesämökkiä varten.

Mäkelä sanoo, että vastaavanlaiset asetelmat ovat Verohallinnolla jatkuvassa seurannassa.

– Koko ajan meillä on tutkinnassa tilanteet, joissa yksityishenkilöiden menoja koitetaan siirtää yritysten maksettavaksi. Mitään dramaattisia muutoksia ei ole ollut kuitenkaan havaittavissa.