Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore kuusi voi imaista viisi litraa vettä vuorokauden aikana – "Kun kuusi kuivuu kerran, niin se on siinä"

Lumi ja pakkanen tuovat asiakkaita kuusikaupoille. Vilkkainta on viikonloppuisin.

Joulukuusten myynti alkaa tavallisesti ensimmäisen adventin tienoilla. Rajamäellä Grangårdin tilalla joulukuusia aletaan myydä kaksi viikkoa ennen joulua. Ennen sitä suuret kuuset myydään kuitenkin toreille, yrityksille sekä kirkkoihin.

Grangårdin tilalla suurin osa kuusista on edelleen tukevasti maassa, kunnes asiakas päättää viedä kuusen omaan kotiinsa.

– Valmiiksi kaadettujen kuusten osuus on pieni. Valtaosa asiakkaista tulee nimenomaan siksi, että he saavat itse kaataa oman kuusensa ja viedä mukanaan, Grangårdin tilan omistaja Janne Saarinen sanoo.

Kuuset on valmiiksi hinnoiteltu, joten asiakkaan on helppo valita omaan budjettiin sopiva ja silmää eniten miellyttävä puu.

– Sahan saa täältä eli sitä ei tarvitse tuoda mukanaan. Ilta-aikaan lainaamme myös lamppuja, jottei pimeässä tarvitse valita kuusta näkemättä sitä kunnolla, Saarinen sanoo.

Grangårdin tilalla on reilu 2 000 kuusta, joten niistä on aina riittänyt halukkaille. Saarisen mukaan tuoreena kaadettu kuusi ei mene miksikään, vaikka se odottaisi hetken veteen pääsyä. Kastelu onkin tärkein hoitokeino, jos haluaa kuusen pysyvän hengissä ja neulasten pysyvän oksissa.

Jalassa tulee olla aina vettä.

– Meiltä saa aina kuusen oston yhteydessä kuusiravinnetta, joka edusauttaa puun hyvää kuntoa, Saarinen sanoo.

Saarinen sanoo joulua edeltävän viikonlopun olevan kuusikaupan vilkkainta aikaa. Nykyään ihmiset aloittavat joulun vieton aikaisemmin kuin 10 vuotta takaperin.

– Silloin kuusi haettiin aattona tai aatonaattona, mutta nyt sen halutaan koristavan kotia jo paljon ennen aattoa.

Tuore kuusi kestää jopa pitkälle kevääseen, jos sitä muistaa hoitaa ja kastella vielä joulun jälkeenkin.

– Yksi tärkeimmistä asioista on kuusen jalan koko. Jalassa tulee olla kokoajan vettä. Jos jalka on niin pieni, että vesi loppuu vaikka yön aikana, niin kuusi on mennyttä. Vaikka sen kastelisi ensitöikseen aamulla, niin ei se enää selviä, vaan alkaa varista, Saarinen huomauttaa.

Yleisin kuusikoko, jota ihmiset koteihinsa haluavat on 2–4 metriä korkea. Tämän kokoinen kuusi juo vettä kolmen viikon aikana 18–27 litraa.

– Tuore kuusi voi imaista ensimmäisen vuorokauden aikana viisi litraa vettä. Jos jalkaan ei mahdu niin paljon niin kuusi voi kuivua heti alkuunsa. Kun kuusi kuivuu kerran, niin se on siinä.

Kovalla pakkasella kuusen ostavien kannattaa ottaa huomioon, ettei kuusta kannata viedä suoraan sisälle, sillä lämpötilaero on niin valtava. – Kuusen tulee antaa sulaa ensin rauhassa viileässä. Tällöinkin jalassa tulee olla vettä, ettei kuusi kuivu. Se, että neulaset ovat sulaneet ei tarkoita, että runko olisi.

Aksun joulukuusia Nukarin suunnalla myyvä Aleksi Toikko on samoilla linjoilla Saarisen kanssa.

– Vilkasta on ollut etenkin viikonoppuisin. Tuntuu, että kuusi ostetaan joka vuosi hieman aikaisemmin. Suosituin kuusi on 2,2 metriä korkea.

Hintojen nousu ja tämänhetkinen maailmantilanne on näkynyt kuusikaupilla myös Aksun joulukuusella.

– Meiltä saa kuusia myös nettitoimituksella. Niiden hintoja ei ole tarvinnut nostaa. Muutenkin kuusten hinnat on pysyneet viime vuoden tasolla.