Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä elän! -merkkivuosi päättyy vuodenvaihteessa – Aleksis Kiven kuolemasta tulee kuluneeksi 150 vuotta

Aleksis Kiven kuolemasta tulee kuluneeksi 150 vuotta.

Nurmijärven ja Tuusulan kuntien yhteistyössä järjestämä Minä elän! -merkkivuosi huipentuu uudenvuodenaattona 31. joulukuuta, kun Aleksis Kiven kuolemasta tulee kuluneeksi päivälleen 150 vuotta. Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä 10.10.1834 ja kuoli Tuusulassa 31.12.1872 vain 38-vuotiaana.

Merkkivuoden huipennusta juhlistetaan Tuusulassa, jossa Aleksis Kiven kuolinmökki (Rantatie, Tuusula) on avoinna uudenvuodenaattona kello 12–17. Mökissä voi aistia, millaista seudulla oli ennen kuin taiteilijayhteisö asettui asumaan Tuusulanjärven ympäristöön. Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kymmenen kuukautta veljensä Albert Stenvallin perheen hoivissa vuonna 1872.

Juhlavuoden huipennukseen liittyen Tuusulassa järjestetään muutakin ohjelmaa. Esimerkiksi taiteilijakoti Erkkolassa (Rantatie 25, Tuusula) järjestetään Maailma on kaunis -konsertti kello 14. Konsertissa sellisti Csilla Tuhkanen ja pianisti Minttu Siitonen musisoivat rakastettujen sävelmien parissa. Musiikin kantavina teemoina ovat vapaus ja mielenrauha ja konsertissa kuullaan myös Jean Sibeliuksen Sydämeni laulu ja Armas Järnefeltin Kehtolaulu sellon ja pianon sävelin. Konsertti on maksullinen.

Oopperalaulaja Matti Pasanen esittää puolestaan Aleksis Kiven sanoihin sävellettyjä laulujaan kitaran säestyksellä Fjällbon laiturilla kello 15.30–17. Yleisö voi yhtyä myös yhteislauluun. Pasasella on mukanaan aito posetiivi, ja lapset saavat kokeilla sen soittamista.

Minä elän! -merkkivuoden aikana Kivi-kunnissa Nurmijärvellä ja Tuusulassa on nostettu esille taiteen, kulttuurin ja tiedon merkitystä hyvinvoinnin lähteenä.