Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkään sairaalan sähkönsaannin turvaamista lisätty – terveydenhuolto ei kestä lyhyitäkään katkoja

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Hyvinkään sairaalassa on tehostettu varautumista sähkökatkoihin entisestään.

Hyvinkään sairaalan varavoima ei silti riitä HUS:n turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivosen mukaan aivan kaikkeen, mutta potilashoitoon sillä ei ole vaikutusta. Eli potilaat voivat olla turvallisin mielin.

HUS:n kiinteistöpäällikkö Eero Rahikka lisää, että Hyvinkään sairaalanmäellä on useita erillisiä varavoimajärjestelmiä. HUS on varmistanut polttoaineen saannin mahdollisten pidempien katkosten aikana, eli sairaalan toiminta voi jatkua normaalina pitkänkin sähkökatkoksen sattuessa.

Sähkön merkitys terveydenhuollolle ja sairaalatoiminnalle on noussut Aaro Toivosen mukaan entisestään. Ei riitä vain sähkön riittävyys, sairaala tarvitsee hyvälaatuista sähköä.

– Sairaaloilla varageneraattorit ovat olleet perusvarautumista jo vuosikymmenet. Ja näitä myös koekäytetään kuukausittaisilla testeillä.

– Sähköt ovat aiemmin voineet mennä myrskyn tai muun sähkönjakeluhäiriön takia poikki tai on tullut ”räpsyjä” eli lyhyitä jännitehäiriöitä. Nyt sairaalan toiminnot ja koko terveydenhuollon toimintaympäristö on umpidigitalisoitunut. Tietojärjestelmät, potilastietojärjestelmät ja lääkintälaitteet toimivat sähköllä.

Toivonen toteaa, että herkät lääkintälaitteet sietävät huonosti sähkönsyötön häiriöitä. Osa tietojärjestelmistä ei ”elvy” itsenäisesti uudelleen, jos sähköt katkeavat kymmeneksi sekunniksi.

– Herkimmät laitteet saattavat jopa rikkoutua. Siksi sähköä tulee useammasta sähkönsyöttösuunnasta, on useita varavoimakoneita eli dieselillä käyviä generaattoreita, akkuvarmennukset eli UPS:it ja herkimmissä laitteissa myös laitekohtaiset akut.

Sähköä tekevät generaattorit käynnistyvät automatiikalla. Siinä on muutaman sekunnin katko, kun siirrytään pois valtakunnan verkosta.