Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poistotekstiilien vastaanotto ja lajittelu käyntiin – Nurmijärvelle yksi keräyspiste

Kiertokapula ja Työvalmennussäätiö Luotsi käynnistävät tiistaina 3. tammikuuta Kiertokapulan toimialueella syntyneiden poistotekstiilien vastaanoton ja lajittelun Hämeenlinnassa. Valkeakosken alueella poistotekstiilien vastaanotosta ja lajittelusta vastaa jatkossakin Kiertokapulan kanssa yhteistyötä vuodesta 2021 lähtien tehnyt Leveteks Oy, Kiertokapula kertoo tiedotteessaan.

– Alussa vastaanottoastioita sijoitetaan jo olemassa olevan Valkeakosken vastaanotto- ja lajittelupisteen lisäksi Nurmijärvelle, Hyvinkäälle, Hausjärvelle, Järvenpäähän, Tervakoskelle sekä Luotsin lajittelukeskukseen Hämeenlinnaan. Verkoston laajentamista tarkastellaan vuoden 2023 aikana, kun saamme lisää kokemusta keräyksen ja lajittelun onnistumisesta, toteaa Kiertokapulan kehitysjohtaja Tero Helin tiedotteessa.

Nurmijärvelle tulee 3.1.2023 alkaen yksi poistotekstiileille tarkoitettu Kiertokapulan keräyspiste. Sen sijaintipaikka on Kirkonkylässä osoitteessa Suojalantie 2, Nurmijärvi.

Helinin mukaan sijoituspisteen paikkaa etsittiin yhdessä Nurmijärven kunnan kanssa.

– Nurmijärvi valikoitui yhdeksi sijoituspisteeksi, koska kunta löysi meille mahdollisen sijainnin ja piste oli mahdollista perustaa. Sijoituspisteiden etsiminen alueellamme ei ollut niin helppoa kuin oletimme tällaisen monen odottaman palvelun osalta, hän selventää.

Osa kuntalisista on jo pohtinut sosiaalisessa mediassa, miksi kierrätyspistettä ei saatu Klaukkalaan.

– On selvää, että ensimmäisessä vaiheessa koko Kiertokapulan toiminta-alueella on paljon kuluttajia, joille keräyspisteen sijoittelu saattaa olla etäinen. Toiminta käynnistetään kuitenkin näillä keräyspisteillä ja keräyspisteiden määrää ja sijoittelua tarkastellaan kokemuksien perusteella jatkossa, Helin lupaa.

Poistotekstiilien keräykseen voi lajitella käyttökelvottomaksi kuluneet, mutta puhtaat, hajuttomat ja kuivat paidat, housut, hameet ja takit sekä kodintekstiilit. Edelleen käyttökelpoiset, ehjät ja hyväkuntoiset tekstiilit tulee laittaa kiertoon eli myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

– Luotsi-säätiön toive on, että keräykseen tuleva poistotekstiili pystyttäisiin hyödyntämään suurelta osin niin, että sekajätteeseen päätyisi mahdollisimman vähän tekstiiliä. Kerättävän tekstiilin osalta tätä voisi edistää niin, että tekstiileistä poistaisi jo kotona ennen keräykseen tuontia sellaiset osat, joita ei voi hyödyntää. Esimerkkinä tästä voisi olla voimakkaasti tahraiset tai muut keräykseen kelpaamattomat kohdat, sanoo valmennuspalveluiden päällikkö Sonja Aarnio tiedotteessa.

Keräykseen ei tule laittaa haisevia, homeisia, märkiä, öljyisiä, tuholaisten tai syöpäläisten saastuttamia tekstiileitä. Myöskään mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä ei tule laittaa keräykseen.

Edellä mainitut jätteet kuuluvat sekajätteeseen. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata muovipusseihin tai -säkkeihin tai keräykseen soveltuvaan pussilakanaan likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi.

Luotsi lajittelee kerätyt tekstiilit, minkä jälkeen Lounais-Suomen Jätehuolto jatkolajittelee ne kierrätykseen Turussa. Osa kerätystä poistotekstiilistä päätyy uudelleenkäyttöön, esimerkiksi pienyritysten uusien tuotteiden materiaaliksi.