Nurmijärvellä ryhdytään päivittämään Nurmijärven kestävä kasvu (NUUKA) -ohjelmaa. Tähän liittyen valtuusto on nimennyt seitsemän hengen poliittisen ohjausryhmän, jossa on mukana yksi edustaja kaikista valtuustoryhmistä sekä kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajat.
Ohjausryhmän tavoitteena on muodostaa yksimielinen esitys talouden tervehdyttämiseksi ja Nurmijärven kestävä kasvu -ohjelman päivittämiseksi. Arvioitu sopeutustarve tämän valtuustokauden aikana on yhdeksän miljoonaa euroa. Valtuustokausi päättyy vuonna 2025.
Käytännössä siis ohjausryhmä tulee linjaamaan, mitä säästötoimenpiteitä Nurmijärven virkakunta valmistelee päätöksentekoon.
– Tarkoitus on, että ohjausryhmä tuottaa yhden, riittävän laajan ehdotuksen, poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Arto Hägg (kok.) selventää.
Hägg myöntää, että sekä yhdeksän miljoonan euron sopeutustarve että yksimielisen esityksen muodostaminen ovat haastavia tavoitteita. Hän kuitenkin uskoo, että tavoitteisiin päästään.
– Ohjausryhmä sitoutui ensimmäisessä kokouksessaan yhdeksän miljoonan euron sopeutustarpeeseen. Lisäksi ohjausryhmän jäsenillä oli yksimielinen näkemys siitä, että kunnan talous täytyy saattaa tasapainoon, hän sanoo.
– Luulen, että jokainen puolue joutuu kuitenkin nielemään jonkin verran karvasta kalkkia, jotta tavoitteeseen päästään.
Tavoitteena yksimielinen esitys.
Valmistelussa hyödynnetään ulkopuolista riippumatonta asiantuntijaa, jonka tarkoituksena on laajentaa kunnan omaa tarkastelua eri toimenpiteiden säästöpotentiaalista sekä ohjata talouden tasapainotustyön etenemistä yhdessä poliittisen ohjausryhmän kanssa. Ulkopuolisena asiantuntijana toimii FCG konsultti Eero Laesterän johdolla.
Hägg ei lähde vielä tässä vaiheessa rajaamaan sopeutusten keinovalikoimaa ennen selvityksistä saatua lisätietoa.
Keinovalikoiman tulee kuitenkin kattaa niin käyttötalouden menojen kasvun hillintään liittyvät toimenpiteet kuin investointiohjelmaan tehtävät selkeät valinnat toteutettavista hankkeista ja niiden aikataulusta.
– Lähtökohta on se, ettei mitään säästökohteita suljeta tässä vaiheessa pois. Siksi on hyvä, että mukana on ulkopuolinen asiantuntija, joka voi nostaa kipeitäkin asioita listalle.
Nurmijärvellä päätettiin edellisen kerran vuonna 2021 Nurmijärven kestävä kasvu -ohjelman päivittämisestä ja NUUKA:n
toimenpidesuunnitelman 2021–2025 asettamisesta. Tuolloin päätettiin säästöjen aikaansaamiseksi muun muassa leikata
kirjastoaineiston ja taidehankintojen määrärahoja, supistaa nuorisopalveluiden kerhotoimintaa ja tapahtumatoimintaa, korottaa rakennuslupamaksuja, lakkauttaa osallistava budjetointi, realisoida kunnan omaisuutta, luopua epätarkoituksenmukaisista kiinteistöistä ja muun muassa myydä Klaukkalan Säästökeskus.
Esillä olivat tuolloin myös muun muassa Kissankellon uima-allasavustuksen lakkautus, A2-kielen lakkautus, Monikon opistojen vuokra-avustusten lakkautus ja perusopetuksen tuntikehyksen leikkaaminen, jotka kuitenkin päätöksentekovaiheessa poistettiin säästölistalta.
Onko mahdollista ,että nämä säästökohteet nousevat nyt esille?
– On mahdollista, tässä vaiheessa mitään ei kannata etukäteen sulkea pois, Hägg sanoo.
Myös kunnallisveron korotuksesta tullaan todennäköisesti keskustelemaan.
Poliittisen ohjausryhmän tavoitteena on tuoda esitys kunnan talouden tervehdyttämiseksi ja Nurmijärven kestävä kasvu -ohjelman (NUUKA) päivittämiseksi toukokuuhun 2023 mennessä.
Ohjausryhmän valmistelun yhteydessä osallistetaan myös kunnan työntekijöitä, päättäjiä ja kuntalaisia.
– Työn etenemisestä ja osallistumismahdollisuuksista viestitään avoimesti. Tämä on kaiken lähtökohta, Hägg sanoo.