Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalan puistometsän puunkaato ei katkaissut liito-oravien kulkureittiä

Nurmijärven kunta ja ely-keskus tekivät selvityksen asiasta.

Klaukkalassa Klaukkalantien ja Jokihaantien kulmauksessa sijaitsevassa puistometsässä lokakuussa toteutettu puunkaato ei katkaissut liito-oravien kulkuyhteyttä, kertoo Nurmijärven kunnan kunnallistekniikan päällikkö Jyrki Meronen.

Kunta kaatoi 2,5 hehtaarin kokoisessa puistometsässä puustoa maisematyöluvan perusteella. Puistometsästä kaadettiin huonokuntoisia vanhoja kuusia ja lehtipuita, jotka olisivat voineet olla vaaraksi ympäröiville kiinteistöille ja alueella liikkujille. Kunnan mukaan puut olivat kärsineet vedenpuutteesta kesän 2021 pitkän kuivan kauden seurauksena ja menettäneet kasvuvoimaansa sekä vastustuskykyään tuholaisia vastaan.

Toimenpiteen jälkeen selvisi, ettei puiden kaatamisessa oltu huomioitu lupaehtoja kaikilta osin. Kunnan mukaan puunkaadon toteuttajalla ei ollut riittävää tietoa suojaviheralueen läpi kulkevasta liito-oravareitistä.

Puunkaato tehtiin lokakuussa.

Meronen kertoo, että kunta toteutti ely-keskuksen kanssa pian tapahtuneen jälkeen maastokatselmuksen, jossa selvitettiin tehtyjen puunkaatotoimenpiteiden vaikutuksia alueella olevan liito-oravan kulkureittiin ja sen toimivuuteen.

Klaukkalantien ja Jokihaantien kulmauksen suojaviheralueella on huomioitava asemakaavamääräys puuston säilyttämisestä siten, että alue toimii jatkossakin liito-oravien kulkureittinä.

Auditiointitilaisuuteen osallistui kunnan ja ely-keskuksen edustajia.

– Toimenpiteillä ei ely-keskuksen näkemyksen mukaan ole katkaistu mahdollista luonnonsuojelulain 47 pykälän tarkoittamaa liito-oravan kulkuyhteyttä, koska liito-orava pystyy edelleen liikkumaan alueen läpi, Meronen kertoo selvityksen tuloksesta.

Merosen mukaan liito-oravakannan elinvoimaisuuden takia olisi kuitenkin toivottavaa, että liito-oravat voisivat käyttää mahdollisimman paljon suojaista latvusyhteyttä, mikä vähentää yksilöiden altistumista pedoille.

– Liito-oravan käyttämillä alueilla olisikin toivottavaa, että jos suuria kuusia on turvallisuussyistä poistettava niin lehtipuita ja nuorempia kuusia pyrittäisiin aina mahdollisuuksien mukaan säästämään, hän toteaa.