Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

-18,5: Nyt tuli pöytään synkkä luku – Suomalaiskuluttajien luottamus oli historiallisen alhainen joulukuussa

Kuluttajien luottamus oli ennätyksellisen matalalla joulukuussa. Tilastokeskuksen mukaan luottamusta ilmaiseva lukema oli heikoin koko mittaushistorian aikana: luottamusindikaattori näytti lukemaa -18,5. Luottamusta on mitattu vuodesta 1995 lähtien.

Kuluttajista lähes puolet (38 %) arvioi, että heidän oman taloutensa tila on nyt huonompi kuin vuosi sitten. Vain 16 prosenttia kuluttajista piti omaa talouttaan joulukuussa viimevuotista vahvempana. Arvio työttömyyden tai lomautuksen uhasta omalla kohdalla nousi, mutta oli tästä huolimatta nyt pitkän ajan keskiarvon tasolla.

– Sota-aika painaa kuluttajien mieltä, eikä koronakaan ole täysin kadonnut. Jokaisen omaa taloutta kouraisee hintojen raju nousu, varsinkin sähkön, polttoaineen sekä elintarvikkeiden. Ostovoima on heikentynyt eikä kalliimpaan kuluttamiseen koeta nyt olevan mahdollisuuksia. Lainojen korotkin ovat nyt ihan toista kuin pitkään aikaan, taustoittaa tiedotteessa Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Kangassalo.

Sitä Kangassalo pitää hyvänä, että ihmisillä on kuitenkin töitä.

– Se on tietysti hyvä asia ja takaa edes jonkinlaisen luottamuksen talouteen. Lisäksi korona-aikoina kertyi monille säästöpuskureita, kun mahdollisuudet kuluttaa olivat vähissä, Kangassalo sanoo tiedotteessa.