Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lupaan enemmän ruutuvapaata läsnäoloa" – Tutut nurmijärveläiset kertovat, mitä tästä vuodesta jäi käteen ja mitä he odottavat ensi vuodelta

– Tämän vuoden osalta on hyvä mieli siitä, että pandemian aikaiset eristäytymiset ovat vihdoin päättyneet ja pystymme jälleen kohtaamaan toisiamme ja järjestämään erilaisia tapahtumia. Uskon, että olemme oppineet toimimaan entistä fiksummin, myös tavanomaistenkin flunssien iskiessä, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo.

Ukrainan kriisi ja sen heijastuminen talouteen, sekä energia-asioihin on Mäkelän mukaan vaikuttanut monin tavoin kunnan toiminnassa ja kuntalaisten arjessa.

– Lämmin kiitos vapaaehtoisjärjestöille ja kaikille muille kriisissä tukea ja apua antaneille. On ollut hieno huomata myös, miten yhteisöllisyys alueellamme on jälleen virinnyt ja Aleksis Kiven Minä Elän! -teemavuoden hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyvät tapahtumat ovat kiinnostaneet asukkaitamme, Mäkelä iloitsee.

Päätöksenteossa on ollut Mäkelän mukaan laajalla skaalalla paljon asioita aina strategiasta Olohuonetoimintaan. Tonttimyynneissä on edetty ja moni rakennuskohde on valmistunut, kuten pääkirjasto ja Klaukkalan pyörätie.

– Keusoten kuntayhtymän muutos hyvinvointialueeksi on työllistänyt monin tavoin pitkin vuotta. Voimme olla iloisia, miten hyvin nurmijärveläiset ehdokkaat menestyivät alkuvuonna historiamme ensimmäisissä hyvinvointialueen vaaleissa. Nurmijärvi ja ilmiöntekijämme saivat upeita palkintoja ja tunnustuksia; voitimme rekrygaalan, saimme kiitosta Nurmijärvibarometristämme ja selväsanaisuudestamme, THL palkitsi meidät terveydenedistämisaktiivisuudesta ja Nurmijärven lukio oli Suomen 14. paras, Mäkelä kertaa vuoden saavutuksia.

Eniten hän odotti kuluneelta vuodelta, että koronapandemian kanssa päästään tasapainoon.

– Tällä hetkellä tautitilanne on edelleen hankala, mutta yhteiskuntamme on oppinut tasapainottelemaan asian kanssa. Uskon, että olemme voiton puolella.

Mitä kunnanjohtaja odottaa ensi vuodelta?

– Työlistalla on monenlaisia kiinnostavia ja merkittäviä asioita kuten talouden tasapainottaminen, TE-palveluiden uudistuksen mahdollinen käynnistyminen, Nurmijärvi-mallin kaavatyö Metsäkylän alueella ja Kirkonkylän keskustan kehittämishanke.

Odotan aktiivista toimintavuotta.

Ensi vuonna järjestetään jälleen eduskuntavaalit ja Mäkelä toivoo, että niiden yhteydessä puhuttaisiin kunnista, kuntien palveluista, sekä valtionosuusjärjestelmän uudistustarpeista.

– Toivon kovasti, että Ukrainan sota päättyisi ja kriisitilanne rauhoittuisi. Toistaiseksi kuitenkin varaudumme vielä kriisin pitkittymiseen ja sen erilaisiin heijastevaikutuksiin, hän sanoo.

Uudenvuoden lupaus on selkeä:

– Lupaan enemmän ruutuvapaata läsnäoloa perheelle ja ystäville.

Lea Hirvasniemi-Haverinen muistaa vuoden 2022 Kivi-juhlien juhlavuotena.

– Tämä vuosi oli Kivi-juhlien juhlavuosi, 70 vuotta on tehty laadukasta harrastajateatteria Taaborinvuorella, Kiven lapsuuden maisemissa. Se on mielestäni hieno saavutus, mikään traditio ei kanna, jos sen eteen ei tehdä töitä, Kivi-juhlien puheenjohtaja Lea Hirvasniemi-Haverinen sanoo.

Juhlavuoden näytelmänä oli luonnollisesti Nummisuutarit, sillähän toiminta alkoikin mäellä. Tällä kertaa Nummisuutarit nähtiin jälleen uudella, varsin nykyaikaisella näkökulmalla. Kivi-juhlat elää ajassa ja Kiven teksti sopii myös tähän päivään.

– Näytäntökausi saatiin vihdoin toteutettua "normaaliin tapaan" ja suurin osa yleisöstä oli ihastunut Elina Kilkun versioon Nummisuutareista, jossa roolit vaihdettiin niin, että miesrooleista tuli naisrooleja ja naisrooleista miesrooleja. Tämä toi esitykseen omanlaista herkkyyttä ja uutta näkökulmaa. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin ihmisyydestä.

Tämän lisäksi vietimme onnistuneen 70-vuotisjuhlan 20. marraskuuta Nurmijärven yhteiskoulussa. Aktiivinen vuosi oli vuosi 2022.

Tältä vuodelta Hirvasniemi-Haverinen toivoi, ettei korona enää hidastaisi tai estäisi suunnitelmien toteutumista.

– Toiveessa oli myöskin Kivi-juhlien historiikin toisen osan kirjoittamisen aloittaminen. Kirjoittaja olisi ollut Markku Jalava. Korona ei onneksi toimintaa estänyt, mutta ehkäpä se vielä hieman hidasti osaa yleisöstä saapumasta paikalle. Historiikin aloittamista jouduimme siirtämään tulevaisuuteen.

Entä, mitä hän odottaa ensi vuodelta?

– Odotan aktiivista toimintavuotta ja paljon yleisöä tulevan kesän, Canzion, tuotantoon. Tässä näytelmässä on piirteitä italialaisesta rosvoromantiikasta ja rosvonäytelmistä. Teos pureutuu huumorin ja liioittelun keinoin ikiaikaisiin teemoihin: rakkauteen, pettymykseen ja kunniaan. Ohjaajana on Hanna Lekander.

Uuden vuoden osalta Hirvasniemi-Haverinen lupaa jatkaa kulttuurin kuluttamista ja tekemistä.

Nurmijärveläiselle näyttelijälle Timo Lavikaiselle vuodesta jäi mieleen se, että hän on vuoden vanhempi ja yhden vuoden kokemuksia rikkaampi niin hyvässä kun pahassa.

– En yleensäkään ajattele, että vuodesta pitäisi jäädä jotain erikoista.

– Tältä vuodelta en toivonut mitään, no ehkä seitsemän oikein lotossa, jota olen toivonut jo 42 vuotta. Ehkä ensi vuonna? Lavikainen sanoo.