Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Move-testin tulokset huolestuttavia Nurmijärvellä – etenkin kahdeksasluokkalaisten poikien tulokset putosivat vuodesta 2021 rajusti

Nurmijärven 8.-luokkalaisista 44 prosentilla fyysinen toimintakyky on Move-tulosten perusteella huolestuttavalla tasolla. Pojista tilanne on tällainen 42 prosentilla, tytöistä 45 prosentilla.

Nurmijärven 5.-luokkalaisista 39 prosentilla fyysinen toimintakyky on huolestuttavalla tasolla. Poikien osalta luku on 38 prosenttia ja tyttöjen osalta 40 prosenttia.

Tiedot selviävät valtakunnallisen Move-mittauksen syksyn 2022 tuloksista. Mittaus tehdään vuosittain perusopetuksen 5.–8.-luokkalaisille. Nurmijärvellä mittaukseen osallistui syksyllä 2022 yhteensä 1 125 oppilasta.

Vuoden 2021 tuloksiin verrattuna 8.-luokkalaisten tilanne on sekä tyttöjen että poikien osalta heikentynyt huomattavasti.

Vuosi sitten luku oli 35 prosenttia kaikista 8.-luokkalaisista. Pojista fyysinen toimintakyky oli heikentynyt 30 prosentilla ja tytöistä 40 prosentilla.

Ei pidä tuijottaa tuloksiin, vaan tehdä liikkumisesta kivaa.

5.-luokkalaisten poikien tilanne on parantunut hieman vuodesta 2021. Tuolloin 41 prosentilla heistä toimintakyky oli huolestuttavalla tasolla. Tyttöjen osalta mittaustulos on sama kuin edellisenä vuonna.

Vuoden 2022 valtakunnallisiin tuloksiin verrattuna Nurmijärven 5.-luokkalaisten poikien tulos on hieman valtakunnallista tulosta 39 prosenttia parempi, tyttöjen osalta hieman valtakunnallista tulosta 38 prosenttia huonompi.

8.-luokkalaisten nurmijärveläisten poikien että tyttöjen tulos on valtakunnallista tulosta heikompi. Valtakunnallisissa tuloksissa poikien fyysinen toimintakyky on 40 prosentilla huolestuttavalla tasolla, tytöistä 43 prosentilla.

Nurmijärven kunnan koordinaattori Mika Vänni pitää oppilaiden motivaation ylläpitämistä mittaustilanteessa haasteellisena.

En tiedä, millä motivaatiolla oppilaat ovat tässä mittauksessa olleet liikkeellä, hän pohtii.

Vänni myöntää, että kyse on prosentuaalisesti todella isosta muutoksesta verrattuna edelliseen vuoteen. Esimerkiksi 8.-luokkalaisten poikien kestävyyskunnosta kertovan viivajuoksun heikentyneeseen tulokseen voi joillakin olla syynä ennemminkin motivaation puute testitilanteessa kuin huono kunto.

– Onko syynä heikkoon tulokseen huono kunto vai heikompi motivaatio juosta ja hikoilla testitilanteessa? Toivottavasti osalla nuorista kyse on myös motivaatiosta, tai sitten meillä on tosi surullinen tilanne, hän pohtii.

Kun Nurmijärven Move-tuloksia verrataan kansallisiin tuloksiin, ollaan Vännin mukaan aika lailla kansallisella tasolla.

– Se, onko meidän kansallinen taso hyvä, onkin toinen kysymys. Siinä riittää varmasti parannettavaa, hän sanoo.

Hänen mukaansa kyse on nykyisestä elintavasta, joka mahdollistaa mukavan laiskottelun ja fyysisen passiivisuuden. Yhtenä ratkaisuna tilanteeseen hän näkee sen, että mietitään yhdessä nuorten kanssa, kuinka heidän arkeensa voisi lisätä liikkumista ja askelia. Eikä kyse ole vain kodin tai koulun tehtävästä, vaan yhteisestä haasteesta.

– Ei pidä tuijottaa tuloksiin, vaan tehdä liikkumisesta sosiaalista kivaa. Sillä tavalla kelkka saadaan käännettyä. Testaaminen antaa dataa, mutta voi osittain karkottaa lapsia ja nuoria liikkumisesta.