Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkista uuden verokorttisi tuloraja – myös sähkövähennyksen hyödyt saa käyttöön nyt

Jos työtilanne tai tulot ovat muuttuneet, vuoden 2023 verokortin tulorajaa pitää todennäköisesti päivittää. Lisäksi suuriin sähköenergiakuluihin voi nyt hakea sähkövähennystä tekemällä uuden verokortin.

Verohallinto muistuttaa asiasta tiedotteessaan.

Kaikkien suomalaisten verokortit vuodelle 2023 löytyvät nyt OmaVerosta. Oma, uusi verokortti kannattaa katsoa huolellisesti läpi. Erityisesti kannattaa tarkistaa alkaneen vuoden tuloraja, ja varmistaa, että verokorttiin merkityt vähennykset pitävät paikkansa.

Jos verokortin tiedoissa on muutettavaa, kannattaa tehdä uusi verokortti OmaVerossa.

– Kun verokortin tiedot ovat heti alkuvuodesta oikein, maksaa tuloistaan veroja tasaisesti pitkin vuotta. Toki verokortin tietoja voi ja kannattaa muuttaa myöhemminkin vuoden aikana, jos siihen on tarvetta, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo tiedotteessa.

Verokorttiin merkitty tuloraja on tarkoitettu helmi-joulukuulle, ei siis koko kalenterivuodelle.

Jos arvioi, että tammi-huhtikuun 2023 yhteenlasketut sähköenergiakulut ylittävät 2 000 euroa, korkeisiin kuluihin voi nyt hakea avuksi väliaikaista sähkövähennystä.

Sähkövähennyksen taloudellisen hyödyn saa käyttöönsä heti, kun tekee OmaVerossa uuden verokortin ja ilmoittaa verokorttihakemuksella arvion tammi-huhtikuun sähköenergiakuluista.

– Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen tiedotteessa.

Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden. Sähkövähennyksessä on muun kotitalousvähennyksen kanssa yhteinen 100 euron omavastuu.

Sähkövähennystä ei voi hakea sähkönsiirron kuluista.

Kun tammi–huhtikuun todelliset sähköenergian kulut ovat tiedossa, pitää tehdä uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla tai korjata tiedot viimeistään esitäytettyyn veroilmoitukseen keväällä 2024.

Jos sähkövähennystiedot haluaa ilmoittaa yhdellä kertaa, uuden verokortin voi hakea toteutuneiden sähköenergiakulujen perusteella myös huhtikuun jälkeen.

Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyy sähkövähennyksestä, kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea.