Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieniä sydänpotilaita saatetaan leikata Suomen ulkopuolella – syynä Uuden lastensairaalan leikkausjonot

Lasten syöpähoitoja on annettu Saksassa sieltä löytyvän laitteen vuoksi.

Sydänvioista kärsiviä lapsia saatetaan leikata ja hoitaa jatkossa Suomen rajojen ulkopuolella, jotta Uuden lastensairaalan leikkausjonoja saadaan purettua.

Jonot ovat syntyneet, koska lastensairaalassa ei ole riittävästi tehohoito-osastojen hoitajia.

– HUS on tehnyt tiedusteluja pohjoismaisista sairaaloista, kertoo Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä HUS-yhtymästä.

Tehohoitohenkilöstöstä on kova pula myös naapurimaissa, mutta Petäjän mukaan kahdesta sairaalasta on näytetty alustavasti vihreää valoa. Nyt odotetaan konkreettisempia tarjouksia.

Tämänkin jälkeen tarkastellaan vielä, voidaanko potilaita hoitaa Suomessa. Ostopalveluna toteutetut leikkaukset ovat aina kalliimpi sekä raskaampi vaihtoehto potilaalle ja tämän perheelle.

Loppukädessä suostumuksen leikkaukseen toisessa maassa antavat potilaan huoltajat.

– Kyseessä on toistaiseksi hyvinvoivia, mutta sydänvikaisia lapsia. Vaihtoehtona on odottaa hoitoon pääsyä Suomessa tai hyvän avun saaminen ulkomailla.

 Kyseessä on toistaiseksi hyvinvoivia, mutta sydänvikaisia lapsia.

Ulkomaille ohjattavien potilaiden hoidon maksaa potilaan asuinpaikan mukainen hyvinvointialue. Lapsipotilaan ollessa kyseessä, vähintään yhden vanhemman matkustaminen mukana korvataan.

Ensisijaisesti Suomen rajojen ulkopuolella leikattaisiin helpoimpia sydänpotilaita.

Heillä leikkauksen jälkeinen tehohoito kestää minimissään noin vuorokauden ja hoitojakso tavallisella osastolla noin viikon.

Petäjä arvioi, että jonossa on tällä hetkellä noin 20–40 potilasta, jotka voitaisiin leikata ostopalveluna toisessa maassa.

– Tietenkin jonoon tulee koko ajan uusia potilaita.

Sydänleikkausta uuteen lastensairaalaan odottaa tällä hetkellä noin 110 potilasta.

Heistä noin puolet on ollut jonossa yli lakisääteisen hoitotakuun mukaiset 180 vuorokautta.

Lasten tehohoidon kriittisen tilanteen vuoksi HUS teki lokakuussa asiasta omavalvontailmoituksen aluehallintovirastolle ja Valviralle.

Lokakuussa perustettu kansallinen työryhmä päätyi viime viikolla ehdottamaan lasten sydänleikkausten ostamista muista maista yhtenä korjaavana toimenpiteenä tehohoitokapasiteetin turvaamiseksi.

Ensisijaisesti työryhmä ehdottaa vastasyntyneiden kirurgisten potilaiden tehohoitokapasiteetin lisäämistä Husissa. Tämä edellyttäisi sitä, että vakavasti ennenaikaiseen synnytykseen päätymässä olevia synnyttäjiä siirretään pääkaupunkiseudulta muihin yliopistosairaaloihin.

Aivan tavatonta toimenpiteiden tai hoitojen hankkiminen lapsipotilaille toisesta maasta ei ole. Esimerkiksi tanskalaisille huulihalkiopotilaille tarjottiin hoitoa Helsingistä Tanskan tilapäisen hoitokatkoksen aikana. Potilaat päätyivät kuitenkin toisaalle.

– Suomalaisia, syöpää sairastavia lapsipotilaita on puolestaan hoidettu saksalaisessa sairaalassa, jossa he ovat saaneet protonisädehoitoa, koska vastaavaa laitetta ei ole Suomessa. Näitä lapsipotilaita on noin 1–3 vuodessa, Petäjä kertoo.

Ennenkuulumatonta sen sijaan on se, että nyt apua haettaisiin ulkomailta puhtaasti henkilöstöpulan vuoksi syntyneiden hoitojonojen purkamiseen jopa kymmenille lapsille.