Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Yhä useammalla lapsella ja nuorella mieleinen harrastus –  "Niiden avulla pääsen eroon kaikesta mieltä painavasta"

Koululaiskyselyn mukaan nurmijärveläiset lapset ja nuoret haluavat harrastaa kiipeilyä ja ruoanlaittoa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnalliseen Koululaiskyselyyn vastasi yli 164 000 ala- ja yläkoululaista 1 500 koulusta. Nurmijärveltä kyselyyn osallistui 12 koulua. Lapsilta ja nuorilta kysyttiin toiveharrastuksia, mitä harrastuksia he haluaisivat kokeilla ja mitkä ovat heidän tärkeimmät syyt harrastamiseen.

Nurmijärvellä nousivat tietyt harrastukset ylitse muiden. Kyselyn vastausten perusteella kiipeily sekä ruoan valmistus ovat kiinnostavimmat harrastukset. Seuraavana tulevat elokuva sekä parkour. Kolmanneksi suosituimpana Nurmijärvellä ovat animaatio ja kuvataide. Tätä seuraa kädentaidot ja valokuvaus. Jaetulla viidennellä sijalla suosituimpien listalla ovat ratsastus, kuntosali, pelisuunnittelu ja koodaus, lumilautailu, media-, video- ja valotaide sekä eläinkerho.

Kyselyn tulokset näkyvät koulukohtaisesti niin, että jokaisesta koulusta on kirjattu kärkikymmenikkö kiinnostavimmasta lajista alkaen. Isoniitun koulusta kyselyyn vastasi 119 oppilasta. Siellä kärkisijalle ylsi elokuva, toiseksi tuli kuntosali ja kolmanneksi kiipeily. Länsikaaren koulusta kyselyyn vastasi 109 oppilaista. Heidän vastaustensa perusteella kärkikolmikko on seuraava: keilailu, parkour ja jalkapallo.

Mäntysalon koulun kiinnostavimmat kolme lajia ovat elokuva, kuntosali ja lumilautailu. Kyselyyn vastasi Mäntysalosta 115 oppilasta.

Krannilan tekojäällä luistelemassa ollut seitsemänvuotias Voitto Sairanen kertoo harrastavansa tanssia, sirkusta ja teatteria. Tammikuun aikana joukon jatkoksi liittyy partio, mutta Voiton äidin mukaan se tarkoittaa, että yhdestä harrastuksesta on luovuttava.

Haluaisin harrastaa parkouria.

– Haluaisin harrastaa parkouria. Uiminen olisi myös kivaa, mutta en mahtunut uintiryhmään. Pidän myös luistelusta, Voitto sanoo.

Yhdeksättä luokkaa käyvä Aatu Hämäläinen harrastaa pianon soittoa ja teatteria.

– Niiden avulla pääsen eroon kaikesta mieltä painavasta. Musiikki ja näytteleminen ovat asioita, jotka tuovat minulle turvaa, hän sanoo.

Toivelistalla hänellä on jokin urheilulaji kuten sulkapallo.

– Urheiluharrastus olisi kiva, koska se rentouttaa mieltä.

Yhä useammalla (85 %) lapsella ja nuorella on mieleinen harrastus Koululaiskyselyn 2020 tulosten mukaan. Tärkein syy harrastamiseen on, että se on kivaa ja tekee iloiseksi. Toiseksi tärkeimmäksi nimettiin lajissa kehittyminen ja uusien taitojen oppiminen. Lapsia ja nuoria kiinnostaa kokeilla keskimäärin 10 eri lajia. 85 prosentilla on mieluisa harrastus, mutta 51 prosenttia haluaa aloittaa uuden harrastuksen. Niistä 15 prosentista oppilaita, joilla ei ole mieluisaa harrastusta, 58 prosenttia haluaisi aloittaa harrastuksen.

Yläkoulun tyttöjen toiveharrastukset valtakunnallisesti ovat kuntosali, lumilautailu ja laskettelu, ruoan valmistaminen, kuvataide ja ratsastus. Heitä kiinnostaa kokeilla kuvataidetta, elokuvaa, kädentaitoja, muotipiirtämistä sekä valokuvausta.

Yläkoulun poikien toiveharrastukset valtakunnallisesti ovat kuntosali, biljardi ja snooker, lumilautailu ja laskettelu, metsästys tai kalastus sekä mopokerho. Heidän mielestään kokeilun arvoisia ovat parkour, pelisuunnittelu ja koodaus, elokuva, animaatio sekä kuntosali.

Kyselyn mukaan toiveharrastuksia on alakoululaisten vastauksissa keskimäärin kahdeksan ja yläkoululaisilla kuusi. Kokeilemisen intoa sekä alakoululaisten että yläkoululaisten vastauksissa oli keskimäärin 10 harrastusta kohtaan.

Koululaiskysely on osa Harrastamisen Suomen mallin toteutusta. Se järjestettiin viidennen kerran. Kyselyssä oli mukana 1 494 koulua ja 81 harrastusvaihtoehtoa.