Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkjärvellä sijaitseva Savitorpan kiinteistö on nyt myynnissä pilkkahintaan – tontti olisi arvokkaampi ilman sillä sijaitsevia rakennuksia

Valkjärvellä sijaitseva Savitorpan kiinteistö on tullut joulukuussa myyntiin. Kukoistuksensa vuosina Savitorppa kuului Nurmijärven tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Nyt entistä keramiikka-ateljeeta myydään purkukuntoisena 75 000 euron hintaan.

– Kohde on herättänyt suurta kiinnostusta. Siitä on jätetty myös yksi tarjous, josta ostaja kuitenkin vetäytyi. Ongelmana on se, että rakennukset ovat menneet niin huonoon kuntoon. Niillä on kuitenkin suojelusuositus, eikä Nurmijärven kunta ole antanut suoraa vastausta siihen, saako ne purkaa, kertoo Kiinteistömaailma Nurmijärvi Klaukkalan myyntijohtaja Satu Saranen.

Mikäli rakennuksille saataisiinkin purkulupa, kiinteistölle pitäisi kuitenkin hakea suunnittelutarveratkaisua.

– Mahdollinen ostaja voi tehdä meidän kanssamme esisopimuksen ja hakea sitten itse suunnittelutarveratkaisua. Lopullinen kauppa tehdään, mikäli päätös on myönteinen, Saranen kertoo.

Hänen mukaansa kiinteistöllä on käynyt katsojia, jotka ovat miettineet rakennusten korjaamista.

– En kyllä näe, että rakennuksilla olisi minkäänlaista arvoa. Ainakin remontti olisi valtava. Lattiat ovat pettäneet ja koko talo notkahtanut, joten perustuksiakin pitäisi tehdä uusiksi. Mielestäni sisällä haiskahtaa home, kohteeseen tutustunut Saranen kertoo.

Hänen mukaansa paikka on ollut myös vandalismin kohteena. Ikkunat on rikottu ja irtain viety.

Syynä Savitorpan häpeälliseen kuntoon on se, että paikka on ollut tyhjillään 90-luvulta lähtien. Kiinteistö on yksityisomistuksessa.

Savitorpan 6 500 neliömetrin tontilla on yhteensä neljä rakennusta.

– Normaalisti tällainen tontti näin lähellä Klaukkalaa maksaisi 150 000 euroa. Nyt myyntihinnassa on huomioitu rakennusten purkukustannukset, Saranen kertoo.

Saul Nordqvist ja Hilger Granbäck perustivat vanhaan kukkopillitehtaaseen keramiikka-ateljeen vuonna 1951. Nimi vaihtui Savitorpaksi vuonna 1967. Savitorpasta tuli 1970–80-luvulla maailmanlaajuisesti tunnettu keramiikkapaja.

Savitorpan kukoistus päättyi Granbäckin kuolemaan 1985. Toiminta loppui kokonaan vuotta myöhemmin. Perintöveron vuoksi Nordqvist joutui myymään rakennuksen ja suuren osan irtaimistoa. Hänellä säilyi kuitenkin elinikäinen hallintaoikeus kiinteistöön.

Vuonna 1996 Savitorppa avattiin uudelleen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Toiminta ei kuitenkaan päässyt entiseen kukoistukseensa. Toiminimi on yhä olemassa, mutta Savitorpan tuotteita sellaisena kuin ne aikoinaan tunnettiin, enää valmisteta.