Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jaana Saloranta perusti yrityksen ja ryhtyi suutariksi suutarin paikalle

Kun työ vaatealalla loppui, tilalle tulivat opiskelut ja uusi ammatti.

Kun kirkonkyläläinen Jaana Saloranta jäi vuonna 2016 työttömäksi hän päätti, ettei halua enää tehdä töitä vaatealalla, jolla oli siihen asti työskennellyt vuosien ajan. Ratkaisuksi hän löysi Sataedun suutarikoulutuksen, ja opiskeli itselleen uuden ammatin Kankaanpäässä. Salorannalla on takanaan myös nelivuotinen vaatealan koulutus.

– Olen ollut tähän ratkaisuun erittäin tyytyväinen. Suutarin työ on monipuolista, ja siinä pääsee toteuttamaan omaa kädentaitoaan, Saloranta kertoo.

Hänen mukaansa naissuutareiden määrä on kasvamaan päin.

– Heitä on ehkä enemmän maakunnissa, pääkaupunkiseudulta en tunne montaakaan, Saloranta sanoo.

Valmistumisensa jälkeen Jaana Saloranta työskenteli neljän vuoden ajan Soleus Oy:ssä, jossa hän teki erilaisia kenkien korjaustöitä sekä ortopedisia muutostöitä. Tuona aikana hän opiskeli ensin kisälliksi ja sitten suutarimestariksi.

Sen jälkeen Saloranta työskenteli vuoden Vantaalla kauppakeskus Jumbossa Suutarikeskus Lavosen palveluksessa. Tammikuun 2023 alussa hänestä tuli yrittäjä. JS Nice Suutari Oy toimii Klaukkalassa Kauppakeskus Viirin tiloissa (Klaukkalantie 55), jotka vapautuivat suutari Kari Vaartion jäätyä eläkkeelle. Liike on suljettu sunnuntaisin ja maanantaisin.

– Yrittäjyys oli kytenyt mielessä useamman vuoden ajan. Minua kiehtoo siinä vapaus ja se, että töitä tekee itselle ja että saa tehdä sen näköistä jälkeä kuin haluaa tehdä, Saloranta kertoo.

Hänen yrityksensä valikoimaan kuuluu kaikki se, mitä suutarit yleensäkin tekevät. Tähän aikaan vuodesta töitä teettää esimerkiksi luistinten teroitus.

Saloranta korjaa myös hevostarvikkeita, esimerkiksi valjaita ja ratsastussaappaita, sekä vaatealan taustansa ansiosta myös kangasvaatteita.

– Jos pärjään tällä perussuutarin hommalla en koe, että minun pitäisi laajentaa repertuaaria, Nurmijärven tällä hetkellä ainoan suutariliikkeen omistaja sanoo.

Hänen mukaansa korjauspuolelle tulee koko ajan uusia materiaaleja, ja käytössä olevat hoitoaineet muuttuvat luonnonmukaisemmiksi.

Uusi suutari on syntyperäinen nurmijärveläinen. Hän asuu puolisonsa kanssa Kirkonkylällä. Perheen kolme lasta ovat jo maailmalla.

– Kesäisin harrastamme miehen kanssa moottoripyöräilyä ja mökkeilyä. Talvisin teen erilaisia käsitöitä, muun muassa neulon, sekä opiskelen kaikenlaista mitä mieleen tulee, Saloranta kertoo.