Valtaosasta yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä ei voi enää saada Kela-korvausta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella. Vuodenvaihteessa voimaan tullut muutos vaikuttaa myös matkojen korvaamiseen, kertoo Kela tiedotteessaan.
Vuonna 2021 yksityisistä tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä sai korvauksia Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella 45 618 ihmistä. Kela maksoi korvauksia lähes 2,5 miljoonaa euroa.
Kela-korvauksen voi yhä saada niistä yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimista, jotka koskevat mielenterveyden ja suun hoitoa.
Kela ei korvaa kuitenkaan enää esimerkiksi lääkärin toimenpiteitä, kuten silmänpohjan tutkimuksia ja hedelmöityshoitoja, laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia, säde- ja sytostaattihoitoa, fysioterapiaa ja valohoitoa sekä sairaanhoitajan antamaa hoitoa.
Sen sijaan koronarokotuksesta ja koronavirustestistä saa yhä korvausta 30. kesäkuuta 2023 saakka.
Yksityisen sairaanhoidon korvauksien muutos vaikuttaa myös asiakkaan oikeuteen saada korvausta matkastaan yksityiseen sairaanhoitoon.
Kela korvaa asiakkaan matkoja yksityiseen sairaanhoitoon vain, jos siellä annettu hoito on Kela-korvattavaa.
Jos asiakas kuitenkin hakeutuu hoitoon hyvinvointialueen antamalla maksusitoumuksella tai palvelusetelillä, matka korvataan sinne, mistä asiakas on hankkinut hoidon. Tällöin asiakas tarvitsee matkakorvauksen hakemiseksi todistuksen, josta selviää hoidon perustuneen maksusitoumukseen tai palveluseteliin.
Kaikista yleis- ja erikoislääkärien vastaanottokäynneistä saa yhä tasasuuruisen kahdeksan euron korvauksen. Korvaus on kuitenkin isompi, jos hoidon on antanut psykiatrian erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri.
Korvaus pysyy myös niissä tutkimus- ja hoitotoimissa, jotka on määrännyt psykiatrian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Korvauksen saa myös psykologin tutkimuksista.