Jatkossa iltaisin ja viikonloppuisin tulee soittaa Päivystysapuun.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen lääkärin ja hoitajan vastaanottojen keskitetyn puhelinpalvelun aukioloaika supistuu. Tähän asti numerossa 019 226 0505 toimiva puhelinpalvelu on ollut avoinna arkisin ja viikonloppuisin kello 8–20. Arkisin kello 16 jälkeen ja viikonloppuisin numero on palvellut vain kiireellisissä asioissa.
Maanantaista 16. tammikuuta alkaen lääkärin ja hoitajan vastaanottojen keskitetty puhelinpalvelu on avoinna vain arkisin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Muina aikoina asukkaita palvelee kiireellisessä hoidossa Päivystysapu numerossa 116117. Päivystysapu on sairaanhoitopiirien järjestämä neuvonta- ja ohjauspalvelu.
Päivystysapu on tähän asti ollut Keusoten alueen asukkaiden yhteydenottokanava kiireellisen hoidon tarpeessa yöaikaan.
– Jatkossa aina, kun kiireellistä hoitoa tarvitsee virka-ajan ulkopuolella, Päivystysapu on oikea puhelinnumero, Keusoten tiedotteessa todetaan.
Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan tilanteita, joissa ei ole välitöntä hengenvaaraa, mutta tilanne vaatii arviota ja mahdollisesti hoitoa, eikä hoito voi odottaa seuraavaan arkipäivään.
– Päivystysapu ohjaa asiakkaat oikean hoidon äärelle, tekee hoidon kiireellisyyden arvioinnin sekä antaa itsehoito-ohjeita, jos se tilanteessa riittää.
Kiireellinen hoito toteutetaan joko etä- tai läsnävastaanottona Keusoten Akuutissa Järvenpäässä tai Hyvinkään sairaalan yhteispäivystyksessä.
Keusoten mukaan muutoksen tavoitteena on selkeyttää yhteydenottotapoja ja virka-ajan ulkopuolista puhelinasiointia. Aiemmin virka-ajan ulkopuoliset puheut kello 16–20 välillä on hoidettu ostopalveluna.
Keusoten avopalveluiden vs. koordinoivan hoitotyön esimiehen Arja Puputti-Rantsin mukaan muutoksella ei tavoitella säästöjä.
– Lähtökohtaisesti ei tavoitella, vaan yhtenäistä selkeää käytäntöä. Tämä muutos piti tulla käyttöön jo Keusoten Akuutin muutoksen yhteydessä 1.8.2022. Teknisten ongelmien takia se kuitekin viivästynyt, hän selventää.
Terveysasemien aukioloaikoina arkisin kello 8–16 kiireellistä hoitoa saa soittamalla omalle hoitovastaavalle tai keskitettyyn puhelinpalveluun, jos hoitovastaavaa ei ole vielä nimetty.
Asiakkaiden käytettävissä on myös vuorokauden ympäri Omaolo-palvelu, jonka oirearvioilla voi selvittää, millaista apua asia vaatii, ja jättää tarvittaessa yhteydenottopyynnön terveysasemalle.
Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.